torsdag, juni 25, 2009

Utvecklingen går framåt

Utvecklingen går framåt. För tio år sedan började jag med "nymodigheten" att lyssna på kasettböcker i en walkman, det var perfekt när jag pluggade litteraturvetenskap och pendlade mellan högskolan i Eskilstuna och Västerås. Till en början var det mest klassiska verk från vår litteraturlista som jag inriktade mig på, men snart utvidgades intresset till att plöja igenom allt möjligt som fanns att tillgå på biblioteket. Jag fick blodad tand.

Och så kom ljudböckerna på cd och det lyssnades ännu mer. Framför allt i bilen men ibland även liggandes och blundandes i soffan, med sömn som följd. Säkert brukade jag höra en bok i veckan. Ibland två.

Nu har turen kommit till böcker i mp3-format då jag skaffat en iPod eftersom jag inte längre har någon cd-spelare i bilen och dessutom vill jag lyssna på böcker även när jag förflyttar mig på egen maskin.

Än så länge består mp3-utbudet på biblioteket mest av Marklund, Guillou och en och annan chick-lit, men det börjar så sakteligen ta sig. Kanske kan jag lämna ett inköpsförslag... Jag vill minnas att det var en liknande utveckling med ljudböcker på cd - först kom de lättsmälta böckerna, sedan de andra. Idag finns så gott som alla författare/titlar tillgängliga som ljudbok och det är mycket positivt. Inte undra på att allt fler läsare ägnar sig åt nöjet att lyssna på ljudböcker, en uppläsning ger ju ofta en utvidgad upplevelse av boken i fråga. Men det kan också hända att man inte står ut med rösten, men det är sällan.

Jag är just nu inne på min andra mp3-bok: Släktfeber av Sara Paborn. Den är rolig, underhållande och till vis del tankeväckande. Jag gillar den. Men premiär-mp3-bok fick bli I en annan del av Bromma av Martina Haag för det var den som fanns på biblan just då. Fast det var bra, för jag lyssnade på ljudboken Underbar och älskad av alla en gång för länge sedan och den fick mig att skratta mycket. I en annan del av Bromma var inte så dum den heller, men inte på långa vägar lika rolig. Passar perfekt när man vill ha något lättsamt som inte kräver en total koncentration och man råkar ut för ett och annat ofrivilligt avbrott i lyssnandet.

En sak som dock stör mig ganska mycker är de orimligt höga priserna på ljudböcker och mp3-böcker. Förstår inte hur man resonerar. Produktionskostnaden måste ju vara minimal. 150-190 kronor för en ljudfil som skickas digitalt är alldeles för saftigt, tycker jag.