tisdag, juni 23, 2009

Tematrio - Presenter

Berätta om tre bra bokpresenter du fått eller gett till någon, uppmanar Lyran i veckans Tematrio. Temat är alltså Presenter. Vanligtvis är jag svår att köpa böcker till då jag är ganska kräsen och eftersom jag läser så pass mycket också så är det svårt att veta vad jag har läst och inte läst. Trots svårigheterna brukar jag få böcker i present, vilket är alltid roligt.

När jag fyllde år i början på maj fick jag tre böcker i present. Således ett perfekt antal till veckans trio. Dessa tre titlar var det:

1. Mastodontromanen De välvilliga av Jonathan Littell. I storpocket, vilket är mycket praktiskt. Bokgivaren la på minnet att jag för länge uttryckte lusten att läsa tegelstenen (912 sidor). Författaren är ett oskrivet blad för mig.

2. Bästsäljaren Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Jag har hört boktiteln, och att boken lär vara bra, men inget mer. Läsningen kommer att bli en trevlig upptäcktsresa. Författaren känner jag inte alls till. Jag litar på bokgivarens omdöme då hon är mycket väl förtrogen med min boksmak och ser därmed fram emot läsningen så småningom.

3. Min tredje bokliga födelsedagspresent var Våtmarker av Charlotte Roche. Boken kom ut just den veckan och min 22-årige son tyckte att det var skojigt att passa på. Han anade - mycket korrekt - att jag antagligen inte skulle skaffa mig den på egen hand. Så småningom hade vi ett intressant boksamtal.