söndag, juni 21, 2009

Om kortversioner av böcker

"Jag har inget emot att folk läser kortversioner. Det är bättre än ingenting alls. Men det går inte att läsa två halva böcker och tro att man har förstått vad de handlar om. Det är som att bygga en vägg med enbart tegelstenar - utan fogmedel ramlar den ihop", säger litteraturforskaren Dag Hedman i DN idag angående bland annat det faktum att det numera är möjligt att läsa litterära klassiker på Twitter (DN, Allmänbildning på sekunden, 090621).

Det tycker jag är klokt sagt. Fast, vilket också påpekas, Robinson Crusoe och Gullivers resor är också bara kortversioner idag utan någon ens ägnar en tanke åt det.

I samma artikel kan man också läsa att om Hemingway hade levt idag, skulle han säkert vara en flitig twittrare (på Twitter får inläggen inte vara längre än 140 tecken), eftersom han en gång i tiden var hyllad för sin korthuggna stil och till och med skrev en novell på endast sex ord:

"For sale: Baby shoes, never worn."

Häftigt och gripande, inte sant!?!

Men vad tror du? Kommer snuttifieringen att slå ut klassisk bildning i och med kortversionernas intåg? Personligen tror jag inte det. Håller med Hedman (se citatet ovan).


4 kommentarer:

Tekoppen sa...

Apropå Gullivers resor: visst är de utgåvor man får tag i ofta kortversioner, vilket läsaren sällan inser, men Gullivers resor går fortfarande att få tag på i dess helhet - särskilt lätt är det att hitta helhetsversionen på internet!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag vet, jag har helversionen hemma.

vixxtoria sa...

Crusoe är svårare att få tag på :-)

Men annars tror jag att de som läser endast kortversioner av (klassiska) böcker knappast skulle läsa dem i sin helhet heller. Men på detta sätt får de ändå ett hum om vad de handlar om. I bästa fall blir de intresserade av att läsa hela boken.

De som är intresserade av att läsa läser hela boken oavsett hur många twitterversioner som finns.

Och Hemingway-citatet är bara så bra. Och så sorgligt.

snowflake sa...

Synd att Hedman inte verkar finnas på nätet, jag hade gärna velat läsa den artikeln. Utgår från att det är den Dag Hedman som skrivit och forskat om populärlitteratur? Jag tycker också han har rätt i det stycke du citerar.
Kortversioner och twittrande ser jag mest som en kul grej, de flesta som håller på med det har nog redan läst böckerna.