söndag, juni 21, 2009

Om kortversioner av böcker

"Jag har inget emot att folk läser kortversioner. Det är bättre än ingenting alls. Men det går inte att läsa två halva böcker och tro att man har förstått vad de handlar om. Det är som att bygga en vägg med enbart tegelstenar - utan fogmedel ramlar den ihop", säger litteraturforskaren Dag Hedman i DN idag angående bland annat det faktum att det numera är möjligt att läsa litterära klassiker på Twitter (DN, Allmänbildning på sekunden, 090621).

Det tycker jag är klokt sagt. Fast, vilket också påpekas, Robinson Crusoe och Gullivers resor är också bara kortversioner idag utan någon ens ägnar en tanke åt det.

I samma artikel kan man också läsa att om Hemingway hade levt idag, skulle han säkert vara en flitig twittrare (på Twitter får inläggen inte vara längre än 140 tecken), eftersom han en gång i tiden var hyllad för sin korthuggna stil och till och med skrev en novell på endast sex ord:

"For sale: Baby shoes, never worn."

Häftigt och gripande, inte sant!?!

Men vad tror du? Kommer snuttifieringen att slå ut klassisk bildning i och med kortversionernas intåg? Personligen tror jag inte det. Håller med Hedman (se citatet ovan).