
Främmande jord är uppdelad i två delar och består av åtta noveller. De första fem novellerna är helt fristående, medan de tre sista bildar ett slags miniroman eftersom det är samma personer som står fokus, även om berättarrösten växlar från en berättelse till en annan.
Jhumpa Lahiri, som är av bengalisk ursprung, men född i London och uppvuxen och bosatt i USA, skriver om människor som ofta har samma bakgrund som hon. Hennes favoritmiljöer är Boston och Cambridge och handlingen kretsar kring indiska akademiker och deras familjer. De är inte bara välutbildade, utan ofta även välbärgade. Vi möter människor som är bengaler och mer eller mindre anpassade till livet i USA, och som definierar amerikaner som de som avviker från normen, de man borde undvika. Det spelar ingen roll hur amerikansk man själv har blivit, att vara bengal är ett filter att betrakta världen genom.
Bokens indier är vana att röra sig mellan olika delar av världen och sätta bo om och om igen. Rotlösheten präglar deras liv och tar sig skillda uttryck, för kulturen finns kvar i deras själar. På ett plan analyserar Lahiri konflikten mellan föräldrarnas etniska traditionalism och avkommans friare attityd till livet i det amerikanska samhället, hon visar hur det gamla står mot det nya. Men Lahiri vänder ibland på perspektivet, som till exempel i titelnovellen där det är dottern som vill bära de traditionella rollerna vidare medan hennes far, som är änkling, vill leva det "nya" livet. Det är en mycket välskriven och gripande berättelse och i mitt tycke den bästa av de fristående novellerna.
Lahiris texter sjuder av dramatik. Fast stämningen är lugn på ytan, är det mycker som personerna bär på och ger uttryck för.
Del två i samlingen, den som innehåller tre sammanhängande noveller om Hema och Kaushik, ger prov på en fantastisk berättarkonst. Allt finns med: kärlek, familjekonflikter, död, slump, ödets makt, äventyr. En ren läsnjutning.
Främmande jord är lika lättläst som fascinernade. Perfekt att läsa på stranden i sommar. För översättningen svarar Meta Ottosson.
Läs gärna även recensionerna i Svd, DN eller hos Lyran. Hör författarinnan svara på läsarnas frågor.
Köp boken på Bokus