onsdag, juni 17, 2009

Dyrgrip av Karel Čapek

Hemkommen från Tjeckien kan jag inte låta bli att presentera min senaste dyrgrip - inte i betydelsen dyr, utan i betydelsen kär: Ett antikvariatexemplar av Karel Čapeks Cesta na sever ((på svenska Resan till Norden, utgiven 1976) med illustrationer av författaren och dikter skrivna av hans fru. Det är en bok som vanligtvis klassificeras som reseskildring eftersom Čapek (1890-1938) beskriver vad han ser och upplever under sin resa i Danmark, Norge och Sverige på 1930-talet, utan att sätt sig själv i centrum. Som en fotobok utan fotografier. På tjeckiska kom boken ut första gången 1936.

Att jag, som Čapeks landsmaninna och utvandrad till Sverige, är smått förtjust i boken är lätt att förstå. Jag kan nu jämföra mina intryck med hans, tänker jag. Hoppas jag, när jag väl har börjat läsa boken ordentligt. Än så länge bläddrar jag lite andäktig i den, beundrar illustrationerna och läser lite på måfå här och där.

”Det är det märkvärdiga med stor litteratur: att den är det mest nationella en nation har och samtidigt talar den ett språk som är begripligt för alla och står dem förtroligt nära.” (Ur Resan till Norden)

Och förresten, visste du att det var just Karel Čapek som uppfann ordet robot? Ja, det är faktiskt sant.