måndag, juni 08, 2009

Kuriosa från barndomshemmet

Jag är för tillfället hemma hos min mamma i Tjeckien - och i morse, när jag botaniserade i hennes bokhylla efter något som jag eventuellt kunde ha missat vid mina tidigare besök och som jag skulle vilja ta med mig hem till Sverige, gjorde jag en rolig upptäckt. Jag plockade fram romanen Krakatit av den tjeckiske författaren Karel Čapek (han är ungefär lika betydelsefull för oss tjecker som Moberg är för svenskarna och finns på svenska) och plötsligt ser jag en liten lapp instucken i boken. Nej, det är ingen lapp, det är ett gulnat kuvert. Och på kuvertet står min mammas namn och adressen är ett rum på bb-avdelningen där hon låg med mig när jag föddes. Antingen fick hon boken i present då eller så hade hon den med sig hemmifrån för att ha något att läsa mellan amningstillfällena, hon minns inte exakt. Nu är det bevisat, tycker jag, att jag har fått kärleken till litteraturen och klassikerna med modersmjölken.