måndag, maj 25, 2009

Tematrio - Utomämnes

Det är en lite läskig Tematrio-utmaning idag. Ämnet verkar vid första anblicken rätt harmlöst, men ack ack... Utomämnes är ämnet och man själv ska stå i fokus, inte böckerna. "Berätta tre saker om er själva. Kanske har ni lust att prata om er familj, om era intressen eller om era arbeten. Välj fritt!" utmanar Lyran. Nu gäller det alltså att vara privat men ändå inte självutlämnande. Hm.

1. Jag är en språkmänniska, grammatik och ord är min kopp te. Jag är utbildad gymnasielärare med fil.mag. i tjeckiska, tyska och svenska. Litteraturvetenskap ingår. Jag har även lite ströpoäng i Att skriva litteraturkritik och under den här våren har jag läst 30 p Svenska som andra språk. Eftersom jag sedan drygt ett år tillbaka undervisar på SFI (Svenska för invadrare) har jag fått studera inom ramen för Lärarlyftet för att bredda min kompetens. Men imorgon har jag min sista tenta och nästa vecka, den 1 juni, börjar jag jobba igen. Som tur är tycker jag att jag har världens roligaste och mest tacksamma jobb så det gör inte så mycket. Jag är själv invandrare, kanske är det därför jag trivs så bra på SFI. Men visst smärtar det lite grann att tiden för bokläsning kommer att minska igen... Även ett roligt jobb inkräktar på ens fritid, inte sant. Å andra sidan är det inte långt kvar till sommarsemestern ;-)

2. Jag är född och uppvuxen i Tjeckien, i staden Brno. Till Sverige kom jag som 27-åring i maj 1992 och det var kärleken som förde mig hit. Jag kunde två svenska ord då, hej och tack. Idag kan jag några fler, vilket känns bra. Jag pratar med lätt finsk brytning och det är ett mysterium var den kommer ifrån.

3. Ibland, när jag inte känner för att läsa och skaparlusten tränger sig på, ägnar jag mig åt akrylmåleri. Stora dukar ska det helst vara. Målarintresset kommer och går i perioder och det har hittills resulterat i tre egna konstutställningar, senast i februari 2008. Sedan har jag under en period skrivit poesi, mest haikudikter och det blev bl.a. en liten diktsamling med titeln Vargåret. Ord och bild, det är min melodi! Och så är jag fena på vegetarisk matlagning. För att rensa huvudet är trädgårdsarbetet det mest effektiva som finns för mig. Sport bekommer mig inte det minsta.