måndag, maj 18, 2009

Tematrio - Norskt

Dagen efter syttende mai och två dagar efter den fantastiska segern i Eurovision är temavalet för veckans Trio givet, tycker Lyran. Vi ska lista ut norska favoritböcker/författare.

1. Åsne Seierestad och hennes senaste bok Ängelen i Groznyj. För mig personligen har den hamnat i kategorin böcker-man-ska-ha-läst-för-sin-egen-bildnings-skull, helt enkelt för att de hjälper en att förstå lite bättre något som i grunden är alldeles för komplicerat och komplext för att överhuvudtagen kunna begripa sig på det (läs gärna min recension). Även hennes tidigare böcker, till exempel Bokhandlaren i Kabul, är att rekommendera.

2. Jag måste absolut nämna Anne B Ragde och Berlinerpopplarna (recension), Eremitkräftorna (recension) och Vila på gröna ängar (recension). Denna trillogi är en stor favorit. Jag är förtjust i både böckerna och tv-serien.

3. Nu skulle jag helst vilja nämna min favorit Erlend Loe, men nämner i stället Trude Marstein. Hon är den senaste i raden av norska författare som jag har stiftat bekanntskap med och det var ett spännande och mycket annorlunda möte att läsa hennes roman Göra gott (recension).