måndag, maj 04, 2009

Tematrio - Hembygden

Veckans tematrio utspelar sig på hemmaplan, i mitt fall Sörmland. Vilka kända författare kommer från eller har aktuell anknytning till denna del av Sverige? Visserligen har jag kommit på fyra stycken, men en trio är en trio och då ska en bort. Den som jag inte tänker nämna är Kerstin Thorvall (som faktiskt är född i min hemstad Eskilstuna, men som jag inte haft en aning om) eftersom jag inte har läst något av henne.

1. Kerstin Ekman, Sörmlands egna akademiledamot, uppvuxen i Katrineholm. På 70-talet slog hon igenom med trilogin Kvinnorna och staden, Häxringarna och Springkällan som även brukar kallas för Katrineholmssviten. Tyvärr har jag inte läst just dessa böcker, men några andra: Händelser vid vatten, Gör mig levande igen och Vargskinnet. För den som har läst Eyvind Johnsons Strändernas svall, och gillat den, rekommenderar jag just Gör mig levande igen som bygger på den romanen.

2. Eskilstunasonen Fredrik Lindström - språkvetare och författare. Hans böcker Världens dåligaste språk och Jordens smartaste ord är som en godispåse för alla som gärna lyxar till det med roliga språkböcker.

3. Åsa Larsson kommer visserligen från Kiruna men bor numera i Mariefred och därmed faller en del av hennes stjärnglans som deckardrottning även på Sörmland. Jag har läst hennes genombrottsroman Solstorm och minns att jag gillat den.


PS. Om jag skulle vilja läsa något av Kerstin Thorvall vad ska jag välja då? Tar tacksamt emot tips.