lördag, maj 09, 2009

Mera positivt bokmissbruk

Jag tror knappt själv att det är sant - 55 kronor har jag betalat för de här tio böckerna på Pingstkyrkans loppis idag. Det är så man nästan blir religiös. Nä, kanske inte riktigt ändå, men saligt smålycklig var jag när jag gick därifrån, det måste jag erkänna. Mer begagnade böcker åt folket (i det här fallet mig), mer positivt bokmissbruk!

Dessa böcker har jag fyndat idag, samt motivering:

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg (Måste läsa om den nu när jag köpte För Lydia.)

Gäst hos overkligheten och Bödeln av Pär Lagerkvist (Har inte läst dem, måste åtgärdas.)

De blåaste ögonen och Älskade av Toni Morrison (Den första har jag läst förut och gillat mycket, den andra blir ny för mig. En nobelpristagare är alltid bra att ha.)

De kanske lämpade av Peter Høeg (En fantastisk bok som jag vill äga och läsa igen så småningom. Guillous Ondskan kan slänga sig i väggen i jämförelse med den här.)

Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez (En nobelpristagare som jag ännu inte har läst.)

Andarnas hus av Isabel Allende (Filmen är en av mina favoritfilmer, dags att läsa boken.)

Sjöfartsnytt av E. Annie Proulx (Alla lovsjunger Proulx, vill väldigt mycket bekannta mig med henne. Har sett filmen.)

Svekets sommar av Hong Ying (Ett spontant fynd. Boken handlar om en ung kvinnas sexuella frigörelse och politiska uppvaknande i Kina efter massakern på Himmelska Fridens torg. Boken är förbjuden i Kina.)

Citruslunden av Nomi Eve (Också ett spontant fynd. Har för mig att jag hörde en del positiva saker om boken när den kom för ett tag sedan. En släktkrönika som spänner över tvåhundra år i Jerusalem.)

5 kommentarer:

Lyran sa...

Helt fantastisk bra böcker du fyndat!

Camelia sa...

Wow, vilka underbara böcker du hittat till sådant drömpris! Grattis! Lagerkvist är underbar i sin enkelhet och Kärlek i kolerans tid läste jag någon gång under 80-talet. Älskade den och de två älskande levde länge, länge i min sinne. Den är speciell för mig eftersom den gjorde att jag upptäckte Marquez och magisk realism. "Andarnas hus" var också en film jag älskade, men har inte läst boken, däremot "Eva Luna" som var en av de bättre som jag har läst av henne. Jag tror det beror på att hon skrev lite som Marquez, magisk realism, och det försvann senare. "Sjöfartsnytt" är en ganska annorlunda roman. Huvudpersonen är låångt ifrån den tjusige Kevin i filmen, så det störde mig hela tiden jag läste. Om jag inte sett filmen så hade det blivit en riktig läsupplevelse. Skicklig författare är hon då i alla fall. Resten verkar vara mumsmums. Hm, måste nog hälsa på hos Adlibris/Bokus i natt....

snowflake sa...

Vilka finfina inköp! Man undrar nästan om det är samma person som skänkt dem... och varför?
De kanske lämpade är fantastisk, den vill jag också läsa om. Älskade, dito.

enAnnan sa...

Älskade är underbar! Sjöfartsnytt likaså, älskar både filmen och boken (hur ofta händer det??)

Grattis till väldigt bra fynd.
:)

Vixxtoria sa...

Vilka fynd! Skulle vara avundsjuk om jag inte hade nästan alla hemma i min egen bokhylla. Jag läste också om För Lydia och Den allvarsamma leken för ett par år sen, och ett tips är att läsa den senare först. Läser du För Lydia först så kanske du som jag blir så arg på Arvid att du inte får någon behållning av Söderbergs bok, och det är synd, för den är ju också bra :-)

Själv har jag funderat på att läsa om De kanske lämpade ett bra tag, och blir påmind om detta när jag läser det här. Låter som en bra sommarläsning.