söndag, maj 10, 2009

Ett feministiskt manifest eller en billig runkbok?

Romanen Våtmarker av Charlotte Roche har sålt i över en miljon exemplar i Tyskland och toppade under en period Amazons internationella försäljningslista. I veckan gavs den ut på svenska och uppmärksamheten kommer nog inte att låta vänta på sig i Sverige heller, skulle jag tro. Sex och snusk säljer alltid, med eller utan litterära kvalitéer. Vissa kallar Våtmarker för ett feministiskt manifest, andra för en billig runkbok - enligt gårdagens DN-artikel med den spännande rubriken Rumporna säljer i bokform.

Eftersom jag idag fått boken som en försenad (och mycket otippad) födelsedagspresent, har jag nu möjlighet att avgöra själv om Våtmarker är ett politiskt inlägg i debatten om kroppsfixering eller om den lutar mera åt det porriga hållet. Eller så kommer jag tycka att den bara är äcklig, författarens konstnärliga ambitioner till trots. Kanske. Risken finns. Jag vet inte. Den som läser får se...
**********

5 kommentarer:

Toffs sa...

För analys av den där boken rekommenderar jag dig att ta hjälp av Camille Paglias Sexual Personae, den dealar med alla typer av snuskigheter, påpekar skillnadsfeminism i direkt biologi etc.. =)

marlan sa...

Åhå.
jag är nyfiken på denna.. ser fram emot ett utlåtande.

mich sa...

vad kostar den?

Jenny B sa...

Så bra att få höra ytterligare en röst om den här boken, så att jag vet vad jag skall tro. Jag ser fram emot din recension!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag är nu mer än halvvägs in i boken och min åsikt klarnar allt mer.

Mich: Det vet jag inte. Kolla på Bokus eller AdLibris, det finns länkar till höger i menyn.