söndag, maj 24, 2009

Det blev inte som jag ville...

... med att även läsa Xavier av Mare Kandre nu under majmånad. Hela månaden lång har omslagsbilden legat i menyn till höger under "aktuell läsning" - ändå blev romanen inte (ut)läst. Det är inte romanens fel. Jag började, hoppade sedan över till annat, fortsatte lite grann, avbröt läsningen för att skriva på en hemtenta, fortsatte lite till, avbröt igen för att plugga till en annan tenta som ännu står för dörren. Det blev helt fel, Xavier kan inte läsas på detta respektlösa vis. Boken hämnades på mig genom att vägra komma mig nära, den förblev en främling. Jag är lite ledsen för det, men har bestämt mig att lägga romanen åt sidan nu och återuppta läsningen vid ett annat tillfälle, från början. Det jag dock hunnit notera är att Xavier är skriven på en helt annan prosa än Det brinnande trädet (recension) och Bübins unge (recension). Xavier är Mare Kandres sista roman, utgiven så sent som 2002.