onsdag, maj 06, 2009

Året jag föddes som litteraturår - utmaning

Häromdagen fyllde jag år och eftersom det ibland känns som att det är trycksvärta och inte blod som flyter i mina ådror, tänkte jag genast ut en liten boknördsutmaning. Vilka spår lämnade mitt födelseår i litteraturen? Vilka böcker kom ut för första gången det året? Vilka författare föddes och vilka dog? Vem fick Nobelpriset? Svaren fanns inte i mitt huvud, utan jag var tvungen att leta lite...

Jag är född 1965 och detta hände just då:


* 1965-års litterära debut: Barbro Lindgren ger ut Mattias sommar.

* 1965-års Nobelpris gick till Michail Sjolochov, med motiveringen ”för den konstnärliga kraft och ärlighet, varmed han i sitt Donska epos har gestaltat ett historiskt skede i ryska folkets liv” . Sjolochov är mest känd för Stilla flyter Don (volym 1-4), en bok som jag inte har läst. Vet inte om jag är sugen heller. Inte just nu i alla fall.

* 1965-års nyfödda författare: Världskändisen Joanne Katleen Rowling, mamma till Harry Potter-böckerna och även vår svenska Sara Kadefors som har skrivit romanerna Sandor slash Ida och Fågelbovägen 32.

* 1965-års avlidna författare: T.S. Eliot - amerikansk-brittisk författare, poet och litteraturkritiker. Mest känd för dikten The Waste Land. En fantastik poet, en av mina favoriter.

* 1965-års världssensation i bokvärlden: Lennart Nilssons Ett barn blir till ges ut för första gången. Att boken blev en världssensation förvånar ingen, dessutom håller den än.

* 1965-års vinstlott: Maj Sjöwall och Per Wahlöö ger ut Roseanna, den första av tio polisromaner med Martin Beck som huvudperson. Vilken succé kom Beck-böckerna att bli!


Vad hände i litteraturens värld det år du föddes? Om du nappar på utmaningen, skriv ett inlägg på din blogg och länka tillbaka hit. Glöm inte att lämna ett meddelande här också så att jag kan surfa över och läsa.