
1. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón handlar om hur man kan bli besatt av en bok och vad som kan hända när bok och verklighet flyter samman. I romanen förekommer även något så kittlande som de bortglämda böckernas gravkammare. En spännande och underhållande historia, en bladvändare.
2. På resa med Herodotos av Riszard Kapuscinski. Den boken handlar om författarens reportageresor i Afrika och Asien och om boken Historia som skrivits av Herodotos för 2500 år sedan och som Kapuscinski ständigt hade i bagaget. Parallellerna är många. Därmed är det naturligt att även Kapuscinski funderar kring bokens betydelse: "Herodotos bok måste man nämligen läsa flera gånger om, som varje verk av stor betydelse, och för var gång blottas någonting nytt för en: ett nytt skikt, nytt innehåll, nya bilder och innebörder. Varje stor bok rymmer flera böcker som det gäller att upptäcka, fördjupa sig i och förstå." På resa med Herodos är en mycket läsvärd, givande och intressant bok. Här på Bokmania finns fler citat ur den och även ett tidigare inlägg som handlar om På resa med Herodotos och om läsning.
3. Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafisi. En av mina favoritböcker. Azar Nafisi kommer från Iran och har fram till våren 1995 undervisat i litteratur på universitetet i Teheran, sen har hon sagt upp sig för att hon inte längre stod ut med alla restriktioner och religiösa regler. Hon bestämde sig för att realisera en av sina drömmar, nämligen att starta en privat kurs i litteratur som skulle behandla förhållandet mellan litteratur och verklighet. Boken skildrar de två åren under vilka denna märkliga universitetskurs pågick och till saken hör att det bara var unga kvinnor som deltog. De läste både klassisk persisk litteratur och västerländsk litteratur. De läste, diskuterade, letade efter paralleller, uppmuntrades, hittade glädje och hopp. Böckerna kvinnorna läste gav deras liv ett sammanhang som annars hade förblivit dolt för dem då regimen i praktiken inte tillät andra ord än Koranens.