måndag, april 20, 2009

Tematrio: Djur

Djur i böcker är temat för veckans trio från Lyran och eftersom jag gillar djur, vill jag vara med denna gång och dela med mig av tre böcker där djur har en roll. Djur sätter gärna sin prägel på tillvaron oavsett om det är i den fiktiva världen eller den verkliga.

1. I Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry finns det ett kapitel som är det vackraste om vänskap som har skrivits över huvud taget, tycker jag. Det är kapitel XXI där Lille prinsen träffar en räv. I början är räven vild, men han vill att prinsen tämjer honom för det skulle lysa upp hans tillvaro, ge hans liv en mening. Mening i form av vänskap. Räven är en mycket klok räv och boken Lille prinsen är en fantastik liten pärla för både barn och vuxna. Jag fullkomligt älskar den!

"-Tämj mig, är du snäll! sade han.
- Det skulle jag gärna göra, svarade Lille prinsen, men jag har så ont om tid. Jag måste skaffa mig vänner, och det är så mycket jag måste lära känna.
- Man lär bara känna det man tämjer, sade räven. Människorna har inte längre tid att riktigt bli bekannta med något. De köper färdiga saker i affärerna. Men eftersom det inte finns vänner att köpa i affärerna, har människorna inte längre några vänner. Om du vill ha en vän, så tämj mig!"

2. I Den motvilliga resenären berättar Jenny Diski om hur hon som hatar att frysa åker till Lappland och väl där går med på att åka rensläde till vinterbetet. En dråplig, inteligent och humoristisk skildring av mötet med renarna i samernas exotiska värld.

3. Grisar, grisar, grisar. Det är verklighet för en av bröderna i Berlinerpopplarna-trilogin av Anne B Ragde.