fredag, april 03, 2009

Nordiska rådets litteraturpris 2009 går till...

Nordiska rådets litteraturpris ges för ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk. Det kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller essäsamling eller annat verk. Verket ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Idag klockan 12 offentligjordes vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2009 och vinnaren är författaren Per Petterson från Norge. Priset som förutom äran inbringar 350 000 danska kronor får han för romanen Jeg forbanner tidens elv.

Ur bedömningskommitténs motivering:

''I romanen beskriver huvudpersonen sina upplevelser och sitt arbete med att bearbeta fragmenterade minnen av flera livskriser inom den egna familjen. Med ett poetiskt och lågmält språk förmedlar Petterson hur svårt det är att få det sagt som känns som det mest nödvändiga att säga till varandra.''

Per Petterson har skrivit ett flertal romaner men bara en enda har hittills blivit översatt till svenska - Ut och stjäla hästar. Läs gärna mera om vinnaren i DN och i SvD.

Vilka de andra nominerade författarna var finns att läsa på Nordiska rådets hemsida.

Jonas Thente från DN har läst de böcker som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2009 och konstaterar att det inte finns någon enhetlig nordisk litteratur men däremot många bra författare.

Jag har inte läst boken Ut och stjäla hästar, men hört talas om den. Har någon av er bloggläsare läst den och vill berätta hur den är?

8 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Har sett att Paperback Lover just i dag publicerar sin recension av "Ut och stjäla hästar". Bra tajming. http://paperbacklover.blogspot.com/2009/04/recension-ut-och-stjala-hastar.html

Anonym sa...

Kanon! Jag har precis läst "Ut och stjäla hästar" som är en ljuvlig bok. Det bästa jag har läst om far - son. Så nyansrikt, så nära ... Det är en sån bok som kan få mig att börja gråta.

Apropå något helt annat - jag mailade en vink till min vän som skriver bloggen Art & Love om Internationella poesidagen. Varpå han fixade detta inlägg:
http://artandlove.wordpress.com/2009/03/21/world-poetry-day-2009/
Troligen lät han mailet gå vidare till sina vänner som har kommenterat med var sin dikt. Läs!
Ringar på vattnet!

Kersti sa...

Ut och stjäla hästar är en fantastisk bok. En bok som man njuter av att läsa. Den har en speciell ton, en stämning som gör den alldeles särskild och mycket läsvärd. Så mitt råd är läs den!

Jenny B sa...

Ut och stjäla hästar var en bok jag hade svårt att få grepp om medan jag läste den, men det var på ett sätt bra. Det var inte "min typ av bok", men det var bra att få läsa något annorlunda och ändå så välskrivet. Jag läste den på norska och tyckte väldigt mycket om den upplevelsen.

Bai sa...

Eg har blogga nokre tankar om "Ut og stjæle hester" i dag. Det er ei nydeleg bok. Då eg las siste sida i går kveld fekk eg lyst å begynne på ny, bare for å få vere i stemningen til boka litt lenger. Men det er vanskeleg å skrive om ho, kanskje fordi det er stemninga som er så god.

Ylva sa...

Jag har läst den och tyckte den var bra men inte så fantastisk som i alla recensioner. Min recension finns på http://ylvarosen.blogspot.com

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Nu hyser jag inte minsta tvivel om att "Ut och stjäla hästar" måste läsas. Tack för att ni berättade för mig om boken.

MiBok sa...

Även Jeg forbanner tidens elv är en riktig kanonbok som ju dessutom fick Bragepriset – Norges motsvarighet till Augustpriset – förra året. Läs och njut på norska redan nu eller vänta till i höst då den kommer på svenska.

Första meningen i boken ger kanske en liten föraning:
http://www.mibok.se/2009/04/alt-dette-skjedde/