fredag, april 03, 2009

Nordiska rådets litteraturpris 2009 går till...

Nordiska rådets litteraturpris ges för ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk. Det kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller essäsamling eller annat verk. Verket ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Idag klockan 12 offentligjordes vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2009 och vinnaren är författaren Per Petterson från Norge. Priset som förutom äran inbringar 350 000 danska kronor får han för romanen Jeg forbanner tidens elv.

Ur bedömningskommitténs motivering:

''I romanen beskriver huvudpersonen sina upplevelser och sitt arbete med att bearbeta fragmenterade minnen av flera livskriser inom den egna familjen. Med ett poetiskt och lågmält språk förmedlar Petterson hur svårt det är att få det sagt som känns som det mest nödvändiga att säga till varandra.''

Per Petterson har skrivit ett flertal romaner men bara en enda har hittills blivit översatt till svenska - Ut och stjäla hästar. Läs gärna mera om vinnaren i DN och i SvD.

Vilka de andra nominerade författarna var finns att läsa på Nordiska rådets hemsida.

Jonas Thente från DN har läst de böcker som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2009 och konstaterar att det inte finns någon enhetlig nordisk litteratur men däremot många bra författare.

Jag har inte läst boken Ut och stjäla hästar, men hört talas om den. Har någon av er bloggläsare läst den och vill berätta hur den är?