måndag, april 06, 2009

Miss Potter: ett feel good-filmtips

Beatrix Potter (1866-1943) är en klassisk "sagotant" och en av världens mest kända barnboksförfattare. Hon är bland annat mamma till Pelle Kanin, Mårten Morrhår, Flopsy, Tom Titten med flera. Hennes illustrationer känner man alltid igen.

Beatrix Potter har både skrivit och tecknat berättelser om olika små söta djur och hennes böcker hittar ständigt nya läsare.

Här om dagen råkade jag se filmen Miss Potter, en riktig feel good film som handlar om denna mycker begåvade barnboksförfattare och illustratör (spelas av Renee Zellweger), hennes barndom och genombrott och kärleksaffär med sin förläggare (spelas av Ewan Mcgregor). Hon var då drygt trettio år gammal. Vidare handlar filmen om hur hon efter kärleksaffärens tragiska slut lämnar London för att som ensam kvinna bosätta sig på skotska landsbygden och driva jordbruk på ett flertal gårdar.

Filmen fokuser mycket på Potters tecknande och skrivande, men även på hennes singelliv i artonhundratalets London och ger en intressant bild av hur det tedde sig att vara kvinnlig författare, konstnär och företagare vid förra sekelskiftet. Jag tyckte mycket om filmen. Här kommer ett videoklipp som smakprov. Observera den höga mysfaktorn: