fredag, april 24, 2009

Litterära klubben och bokcirkelmat

På Litterära klubbens "sammanträde" igår kväll stod två böcker på diskussionsagendan: Försoning av Ian McEwan och Revolutionary Road av Richard Yates. Vanligtvis brukar vi enas om endast en gemensam bok att läsa, men den här gången var det undantagsvis två.

Vår värdinna för kvällen var en av dem som läste Försoning och hon bjöd oss på samma bakverk som serveras som efterrätt i romanen, nämligen Engelsk brödpudding med citruslikör, detta medan hon berättade för oss oinvigda om den centrala roll som middagen spelar i romanens första del.

Vi tyckte naturligtvis att det var mycket roligt, för att matcha lektyr och förtäring är inget vi brukar ägna oss annars. Fast jag minns att när vi en gång för länge sedan läste Damernas detektivbyrå drack vi, alla för första gången, roiboste. Det var gott.

Vi brukar bara fika när vi träffas och pratar om böcker, men tanken på att koppla ihop ett litterärt verk med passande mat har börjat roa oss mer och mer, det var skojigt att spåna lite... Värdinnan kom genast inspringande med Till bords med Strinberg, en kokbok med många vackra och fantasieggande bilder.

Och vad kom vi fram till? Vi vill inte laga mat och äta middag varje gång vi träffas, men vi ska börja samla idéer och tips på maträtter som matchar böcker vi läser och sen kanske vi har en riktig litterär fest med mat och vin som avslutning på lässässongen. Vi får se.

Häromveckan har DN tipsat om lite bokcirkelmat. Har du också några tips? Maten ska förstås ha koppling till en bok.

Men från det ena till det andra: Litterära klubben tände också på idén att delta i Jorden runt resan på 8 böcker som jag presenterade för dem. I maj ska vi läsa Hjärtdjur av Hertha Müller.