torsdag, april 30, 2009

Kulturfyran om läsning

Kulturbloggens Kulturfyra faller mig inte alltid på läppen, men den här veckan gör den det för den handlar om läsning. Fyra frågor, fyra svar.

1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Alldeles för många. Utöver böckerna till Jorden runt resan kan jag nämna tre andra: Maken (Gun-Britt Sundström), Kärleken till Frank (Nancy Horan) och Vilda vägar (Annie Proulx). Men min vill-läsa-hög uppgår till nästan tjugo titlar, så det finns lite att välja mellan.

2. Vilken bok läser du just nu?
Just nu har jag sällskap av Solzjenicyn och Nina Hemmingsson, ett spännande par. Båda blir jag klar med idag. I morgon påbörjar jag Det brinnande trädet av Mare Kandre och därefter står Hjärtdjur av Hertha Müller på tur. Och kanske en omläsning av Kafkas Förvandlingen - på tyska.

3. Hur mycket läser du varje vecka?
Det blir en till två böcker i veckan, beroende på bokens omfång och tillgänglig tid. Jag är en långsam läsare som inte gillar att hasta igenom boken.

4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?
Språket, tanken, berättelsen.