måndag, april 20, 2009

J C Oates i senaste Babel

”Om man inte tänker, blir det inget skrivet,” sa Joyce Carol Oates i senaste Babel. Hon menar att dagens unga som hela tiden tittar på tv, lyssnar på musik, chattar, smsar och träffar en massa människor kan omöjligt bli författare när de blir vuxna, för man kan inte skriva eller skapa om man inte ger sig tid att reflektera. ”Men de är antagligen för upptagna för att sakna det”, tillägger hon också. Att man måste unna sig tystnaden för att kunna höra sina egna tankar är så sant som det är sagt, men kanske är det en upptäckt som kommer lite med åren. I intervjun talar hon också om betydelsen av att skriva dagbok. "Varför skriver bara olyckliga människor dagbok?" undrar hon. Intervjun som är knappt 12 minuter lång finns att se på nätet tom 15 april 2010.

5 kommentarer:

enAnnan sa...

Åh det har jag missat, men ska genast gå in och kika. Jag gillar ju henne skarpt och intressanta tankar minsann..

snowflake sa...

Ha! Där tror jag hon slog huvudet på spiken. Förklaringen till att det ges ut så mycket självupptagen nonsenslitteratur.

Martin Ackerfors sa...

Jag håller kanske inte med Joyce Carol Oates om allting hon säger i intervjun, men jag håller med om en hel del. Framförallt framstår hon som väldigt, väldigt sympatisk så såhär i efterhand skäms jag för att jag inte läst något av henne. Måste nog ändra på det snarast.

Kajsa sa...

Men kan det inte behövas lite liv också, lite erfarenheter och dylikt, för att bli en bra författare? Att träffa många olika människor och göra upp lite med sina fördomar kan väl aldrig skada?

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Martin: Jag håller inte heller med henne om allting hon säger, det är inte meningen heller. Men just det här om ungdomars ständiga behov av kommunicera har hon rätt i. Hon är en klok kvinna.

Kajsa: Visst behövs det livserfarenhet också. Plus tankeförmågan.