måndag, april 13, 2009

Fenomenet "påskekrim"

Man lär sig så länge man lever och det är tur det, för hade det inte varit så, skulle jag förbli okunnig i fråga om begreppet påskekrim. Nu ska jag avlägga en pinsam bekännelse, så låt bli att skratta om du kan, snälla. Eller nej förresten, skratta om du vill, jag bjuder på det.

Så här är det: När Lyran för en vecka sedan kom med sin påskekrim-tematrio läste jag först rubriken som "påskerim" och undrade vad sjutton det var för konstiga böcker hon hade i kikaren. Några sådana har inte jag läst, tänkte jag först, tills jag insåg att det dels var min dyslexi-light som spelat mig ett spratt, dels att jag inte läste inledningen så uppmärksamt. Påskekrim, inte påskerim, jaha ja. Men... jag visste inte vad som menades med påskekrim heller. Deckare, visst. Okej. Men vad har de med påsken att göra? Skulle de utspela sig under påsken? Verkade konstigt. Fenomenet påskekrim har alltså hittills gått mig totalt förbi.

Så i lördags (11/4), när DN-Boklördag kom, blev jag äntligen ordentligt upplyst. Under rubriken "Vad sägs om en deckare i påsk" skriver Lena Jordebo om att i Norge är deckare till påsk en åttio år gammal tradition, men trots att det gjorts flera försök att introducera påskekrim i Sverige, bland annat av Piratförlaget, har det inte riktigt lyckats - kanske för att vi har andra vanor än norrmän och olika semestermönster. I en ganska lång och intressant artikel undersöker Jordebo hela fenomenet.

Påskekrim - lansering och utgivning av deckare till påsk i Norge - har sin början år 1923 och har sedan dess genomsyrat det norska kulturlivet. Anledningen till norrmännens deckarfrosseri under påsken är att de tar semester och drar till sinna hytter på fjällen för att åka på tur på dagarna och läsa något lättsmällt på kvällarna. Ungefär.

I Norge börjar deckarutgivningen sex till åtta veckor före påsk, en viktig lansering, vilket man kanske kan jämföra med den årliga svenska lanseringen av nyutgivna deckare i maj och juni, det vill säga månaderna före sommarsemestern. Påsken i Sverige handlar mest om mat och vila, inte så mycket om böcker. Men kanske kommer det att ändras så småningom om förlagen och bokhandlarna bestämmer sig för att slå på stora trumman. Ännu fler deckare åt folket, suck.

"De norska tidningarna skriver mycket om påskekrim. Under åren har de lanserat många teorier om varför vi läser deckare till påsk. Jag är mest tilltalad av den religiösa förklaringen, att påsken har sitt ursprung i ett brott - mordet på Jesus", säger den norska förlagschefen Einar Ibenholt i DN-artikeln.