onsdag, april 29, 2009

Det är inte Stig Larsson som är geniet, det är jag.

Pressens bild

"Det är inte Stig Larsson som är geniet, det är jag" , sade Mare Kandre i slutet av 80-talet. Först tänkte jag att usch, vad läskigt. Hade hon på känn att Milleniumtrillogin skulle komma? Men så förstod jag att Stig Larsson och Stieg Larsson är olika personer, naturligtvis.

Mare Kandre (1962-2005) tillhör Sveriges främsta författare och som det geni hon var dog hon alldeles för ung, men hade hunnit skriva elva böcker. Enligt experterna spelar hon i samma division som Virginia Woolf, Sylvia Plath, Franz Kafka eller Fjodor Dostojevskij.

Varför skriver jag nu detta? För att tipsa om programmet K-special nu på fredag den 1 maj kl 20.00 och som är tillägnat henne. Dokumentären heter Det är jag som är geni (klicka på länken för att läsa mera och se lite diverse klipp) och jag vill absolut INTE missa det.

Jag har inte läst något av Mare Kandre tidigare och ju mera jag får veta om henne, desto mer fascinerad av hennes författarskap blir jag. Och nyfiken. Var till och med på biblioteket igår och bunkrade upp med ett par böcker (Det brinnande trädet och Bübins unge) i rädsla av att de skulle bli utlånade allihop när programmet väl har sänts. Så småningom funderar jag på Xavier, Kandres sista bok och den som Kafka skulle ha kunnat skrivit om han levat under samma tid.

Mare Kandres officiella hemsida är en guldgruva för den som vill veta mer. Vill man snabbt skapa sig (eller fräscha upp) en bild av henne och hennes författarskap rekommenderar jag artikeln som publicerades i SvD i samband med hennes död i mars 2005. I samband med det aktuella programmet skriver DN så här.

Har du läst någon av Mare Kandres böcker? Är de så bra som de lärda påstår?

7 kommentarer:

Bokmoster sa...

Jo, men hon menar ju Stig Larsson (inte Stieg), författare, dramatiker - Kaninmannen, VD m. m.

Av Kandre har jag f ö läst Det brinnande trädet o ska försöka komma ihåg K-special. Tack för tipset!

Anna S sa...

Jag tycker att Mare Kandre är en fantastisk författare! Men så är jag också väldigt förtjust i kvinnliga åttiotalsförfattare...
Rekommenderar verkligen "Aliide, Aliide", "Bübins unge" och "Bestiarium".

snowflake sa...

Aliide, Aliide var suggestiv och mycket bra. Kandre har ett eget språk, jag tycker att hon påminner en aning om Elfride Jelinek. Även i det där krypande otäcka.

Jenny B sa...

Jag har läst Bestiarium, som hade en intressant historia. Det var liksom en psykologisk under-berättelse som uttryckte nästan samma som själva huvud-berättelsen. Fast jag tyckte inte att historien var så spännande som den skulle kunnat vara, snarare trögläst och litet tråkig. Men jag är ändå intresserad av att läsa mer av Mare Kandre.

Boktokig sa...

Jag hade inte hört talas om henne, men nu blev jag verkligen nyfiken. Måste ta och låna någon bok av henne på biblioteket!

Hermia sa...

Jag har läst några, av hennes böcker dock inte Aliide Aliide som jag nog börjat på men tyckte var lite jobbig. Kvinnan och Dr Dreuf gillade jag, likaså Djävulen och Gud samt Xavier. Mare Kandre fascinerade mig när hon var "ny", när hon gick bort hade jag inte tänkt på hennes böcker på ett tag. Efter dokumentären kommer hon nog att lånas hem igen även av mig.

Lyran sa...

Tack för att du gjorde mig uppmärksam på den här författarinnan som jag helt missat.