onsdag, april 29, 2009

Det är inte Stig Larsson som är geniet, det är jag.

Pressens bild

"Det är inte Stig Larsson som är geniet, det är jag" , sade Mare Kandre i slutet av 80-talet. Först tänkte jag att usch, vad läskigt. Hade hon på känn att Milleniumtrillogin skulle komma? Men så förstod jag att Stig Larsson och Stieg Larsson är olika personer, naturligtvis.

Mare Kandre (1962-2005) tillhör Sveriges främsta författare och som det geni hon var dog hon alldeles för ung, men hade hunnit skriva elva böcker. Enligt experterna spelar hon i samma division som Virginia Woolf, Sylvia Plath, Franz Kafka eller Fjodor Dostojevskij.

Varför skriver jag nu detta? För att tipsa om programmet K-special nu på fredag den 1 maj kl 20.00 och som är tillägnat henne. Dokumentären heter Det är jag som är geni (klicka på länken för att läsa mera och se lite diverse klipp) och jag vill absolut INTE missa det.

Jag har inte läst något av Mare Kandre tidigare och ju mera jag får veta om henne, desto mer fascinerad av hennes författarskap blir jag. Och nyfiken. Var till och med på biblioteket igår och bunkrade upp med ett par böcker (Det brinnande trädet och Bübins unge) i rädsla av att de skulle bli utlånade allihop när programmet väl har sänts. Så småningom funderar jag på Xavier, Kandres sista bok och den som Kafka skulle ha kunnat skrivit om han levat under samma tid.

Mare Kandres officiella hemsida är en guldgruva för den som vill veta mer. Vill man snabbt skapa sig (eller fräscha upp) en bild av henne och hennes författarskap rekommenderar jag artikeln som publicerades i SvD i samband med hennes död i mars 2005. I samband med det aktuella programmet skriver DN så här.

Har du läst någon av Mare Kandres böcker? Är de så bra som de lärda påstår?