onsdag, april 22, 2009

Boktipset.se - utan att fjäska

Man får ta det goda med det onda. Bokbloggar man - och vill synas och ha läsare - får man i viss mån stå ut med tanken att man, om man nu skulle hårddra det hela, understödjer vinstdrivande företag. Gratis. För det gör man ju. Varje gång man recenserar en bok på sin blogg gör man reklam åt ett bokförlag. Kostnadsfria recensionsexemplar ändrar inget, men det känns bättre.

När det gäller sidor som det nylanserade boktipset.se så håller jag fullständigt med pocketpocketpocket om att man ska förhålla sig kritiskt till det hela. Jag försöker. Även Kajsa hjälper mig att vara skeptisk.

Men likväl har jag skapat ett eget konto och öppnat Bokmanias bokhylla på boktipset.se. Jag vet redan nu att jag varken har lust eller tid att uppdatera min sida där regelbundet (annat än att betygsätta varje nyläst bok), men känner att medlemskapet där kan generera nya läsare till den här bloggen. Mina skäl till medlemskapet är således helt egoistiska. Precis som med Twitter, om jag ska vara ärlig.

Det primära för mig är trots allt att läsa bra böcker. I andra hand kommer att skriva om dem här på på Bokmania. Resten spelar inte så stor roll. (När det gäller böcker, inte livet i övrigt, så klart.)

5 kommentarer:

Lyran sa...

Vi är fler här ser jag som inte är så överdrivet imponerade. Jag har också skrivit ihop lite kommentarer som jag ska posta i morgon.

Mårten sa...

Det här är en knepig diskussion som jag skrivit om tidigare. Jag föredrar att se på det som att jag gör reklam för en författare, inte för ett förlag, när jag skriver om en bok. Författare finns trots allt (oftast) utgivna på flera olika förlag. Var gränsen går är upp till var och en, men vid boktipset går min. I det fallet är fler läsare är inte värt priset jag får betala, dvs jag blir en del av ett marknadsföringsexperiment för ett mediekonglomerat som redan äger allt för mycket.

Martin Ackerfors sa...

Jag håller med. Att betygsätta böcker på liknande sidor som boktipset (och Filmtipset som än så länge är en överlägsen kusin) känns rätt okej, men jag skulle aldrig få för mig att recensera på en sådan sida. Aldrig. Då struntar jag hellre i att bli läst.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Visst tänker jag också på att det är boken och författaren som jag recenserar, det är det enda som känns naturligt. Jag brukar inte ens uppge förlagets namn i texten. På Boktipset.se blir det absolut inga recensioner, då får man gå hit till Bokmania. Bara betyget, det känns ok.

Socialistsimon sa...

Jag har just reggat mig och jag ser inte hur det skulle kunna generera fler läsare till min "riktiga" bokblogg. Du kan inte korslänka utan måste skriva resensioner där och länka varje resencion tillbaka till din egen sida. Mycket extra jobb i mina ögon. Om du börjar så kommer du antagligen att gå över helt till att bli Bonniers gratisreporter innom ett år