lördag, april 18, 2009

Billy & bokgänget på plats

Äntligen är min bok- och läshörna klar, med alla böcker (förutom ordböcker) samlade. Det bästa är att jag kom fram till att jag uppenbarligen har för lite böcker, eftersom några av hyllorna just nu gapar tomma. Fast hur länge då?

Jag har sorterat enligt förljande huvudkategorier:

* Fackböcker så som konst, historia, geografi, trädgård, litteraturvetenskap, populär vetenskap och kockböcker för sig.

* Skönlitteratur (inbundna böcker) så som poesi, romaner och biografier för sig.

* Skönlitteratur i pocket för sig.

* Den ständigt föränderliga måste-läsa-så-snart-som-möjligt-högen för sig.

Jag har inte sorterat efter färg, inte ens pocketarna, eftersom det systemet gör att man inte hittar en bok lika enkelt plus att man måste splittra böcker av en och samma författare i de fall man har flera. Jag har valt att hålla mig till det "gamla tråkiga sättet" - nämligen alfabetisk ordning när det gäller skönlitteratur då det fungerar bäst, tycker jag.

Nu ser jag fram emot att efter ett dygns intensivt skruvande och boksläpande sätta mig ner i fåtöljen som även den inhandlades speciellt för ändamålet, hälla upp ett glas rött, ta en bok och njuta av resultatet.

11 kommentarer:

Bai sa...

Det såg ut til å vere ein herleg plass du hadde laga deg. Nyt ein velfortent kveld.

Lyran sa...

Så trivsamt det blev :-)

Lena sa...

Så otrolig mysigt med din läshörna. Hade jag haft plats hade även jag skapat mig en sådan hörna.
....Lena

cecber sa...

Det ser trevligt ut! Och visst är det trevligt att ha utrymme kvar i sina hyllor, så att man inte måste gallra varje gång något nytt skall komma in. Jag är alldeles lycklig över en nästan helt tom stringhylla som jag har på väggen. Där skall jag samla alldeles speciella böcker och det skall få ta tid.

Jenny B sa...

Grattis till den fina bokhörnan! Det är en bra indelning du har gjort. Och alfabetiskt är förstås smartast. God läslycka till dig!

En bok om dagen sa...

Jättesnyggt! ;-)

Kerstin sa...

Snyggt! Nåt liknande är det jag planerar för min gillestuga. Just nu trängs böckerna lite här och där och det börjar bli överfullt på vissa ställen =)
Jag har också tänkt mig Billy och ett par fåtöljer.
//Kerstin

klara sa...

Så fint det blev! Blev lite nyfiken på själva möblerna; har du satt överhyllor på låga billysar också eller? Ser väldigt smart ut - har funderat på de låga billysarna men tycker nästan de är för låga - men med en extra hylla blir de ju lagom höjd!

(b)loggboken sa...

Wow - vad fint!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Klara: Ja, vi har satt överhyllor på de låga billysarna och det ser faktiskt bra ut. Dock två saker att tänka på: 1) Vänd ovanskivan upp och ner för att slippa se skruvarna. 2) Mät och borra ett litet hål i underhyllan för att skruva fast överhyllan. Lätt som en plätt. Lycka till.

Hela kombinationen som vi har består av 4 st höga billysar, 6 st låga och 6 st överhyllor. Samtliga är 40 cm breda (för att de som är 80 cm breda blir lätt böjda under böckernas tyngd, vilket är fult).

Och ni andra som har kommenterat: Tack för responsen. Ni ska veta att jag nu mer eller mindre bor i min nya hörna, hihi. Är bara sååå nöjd.

Boktokig sa...

Vilken underbar läshörna du fått till!!!!