tisdag, mars 10, 2009

Veckans citat om litteratur


"En klassiker är någonting som alla vill ha läst men ingen vill läsa."

(Mark Twain)


Har du ägnat dig åt boklögner någon gång? Människor har viss benägenhet att göra det - ljuga om att de har läst en viss bok. (Och ja, jag har inte heller rent mjöl i påsen, det har nog hänt att jag har "friserat" sanningen i fråga om någon klassiker. Usch, jag skäms. Men förmodar att brottet redan är preskriberat. Det var innan jag förstod bättre...)

5 kommentarer:

Lyran sa...

Jag har ljugit på motsatt sätt. Under universitetsutbildningen gick folk omkring och gjorde sig märkvärdiga över allt de läst, typ Stagnelius. Jag sa då att jag bara läst Alistair MacLean och det var väl inte riktigt sant :-)

Ingrid sa...

Jag tror nog inte att jag har gjort mig skyldig till någon boklögn. Artikeln var intressant. Såg att det var en hel drös som hade ljugit om att de läst bibeln. (och på andra plats fanns Krig och Fred :-)(Jag har inte läst bibeln heller).

Ylva sa...

Jag jobbar på ett gymnasiebibliotek och det händer att jag säger till elever att jag läst en bok för att jag vill att de ska låna. Ofta är det så att jag läst något annat av samma författare så det känns inte lika ljugit.

majvor sa...

Kul! Jag har läst större delen av Bibeln, 3 band av På spaning... plus från pärm till pärm alla de övriga på "lögnlistan" utom Stephen Hawking. Och ett flertal av MacLean. Har aldrig känt mig manad att ljuga om vad jag läst eller inte läst.

Lena sa...

Jag har aldrig ljugit om vad jag läst. Varför skall man. Finns väl ingen anledning kan jag nog tycka. man nog tror jag att det förekommer.
.....Lena