måndag, mars 30, 2009

Tematrio - Nobelpristagare

Lyrans första Tematrio är vigt åt Nobelpristagare. De tre Nobelpristagarna som jag vill lyfta fram är:

1) Sigrid Undset (1882-1949) - Hon fick Nobelpriset 1928 för sin romantrilogi Kristin Lavransdotter, enligt mig världens bästa och häftigaste kärleksroman i historisk miljö. Helt makalöst bra!

2) J.M. Coetzee (f. 1940) - Han fick Nobelpriset 2003 och har enligt mig skrivit den bästa romanen som skildrar Sydafrika och dess motsättningar. Romanen heter Onåd.

3) Sist men inte minst vill jag uppmärksamma den enda tjeckiska Nobelpristagaren i litteratur, nämligen poeten Jaroslav Seifert (1901-1986). Han fick priset 1984, men på grund av sjukdom och statliga represalier (har undertecknat Charta 77) kunde han inte närvara vid själva prisutdelningen. Hans dotter tog emot priset i hans ställe. Jaroslav Seifert har skrivit mest kärlekspoesi, men även poesi som handlar om hans barndom och staden Prag. Hans poesi är lättillgänglig och vacker.

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Coetzee var nära att ta sig in på min lista också, gillade Onåd precis som du.

Lyran sa...

Även på min lista var Coetzee nära att ta sig in. Onåd är en fantastisk bok, den gjorde mig rasande och frustrerad. Kristin lavransdotter har jag läst, men det var så länge sedan att jag inte har några klara minnen av den. Seifert ska jag ta och leta upp något av :-) Kul att du är med på tematrion Ivana.

Jenny B sa...

Vilken bra tematrio! Jag har inte läst Onåd - blev skrämd av recensionerna när den kom ut, men vill nu läsa den någon gång. De senaste dagarna har jag faktiskt gått och tänkt på ett mycket tänkvärt avsnitt ur Coetzees otroligt intressanta bok Elizabeth Costello. Jag måste läsa om den snart och fundera ännu mer.