tisdag, mars 24, 2009

Slump

Slump är en kollektiv roman - om man vill se boken så. Slump är också elva fristående noveller som med klar stämma talar för sig själva - om man väljer den synvinkeln. Den gyllene medelvägen är att se Slump som en litterär lek med elva pusselbitar som hakar i varandra och bildar en större enhet där begränsningen utgörs av en gemensam ramberättelse.

Det intressanta med Slump är författarna bakom texten. Inte mindre än elva stycken av Sveriges mest framgångsrika författare under fjolåret har bidragit med var sin text: Katarina Mazetti, Emma Hamberg, Theodor Kallifatides, Ronnie Sandahl, Peter Fröberg Idling, Beata Berggren, Stefan Lindberg, Linda Olsson, Kristian Lundberg, Karin Wahlberg och Ida Säll. Resultatet är en spännande blandning.

Boken börjar med en Epilog bestående av två berättelser som enkelt heter En kvinna och En man. Att två människor som av en händelse möts på ett hotell blir förälskade i varandra och inleder en ralation kanske inte är någon unik intrig, men det är ändå utgångspunkten i Slump. Jag gillar tanken på att en väv av mer eller mindre slumpartade händelser utgör våra liv. Vad de elva författarna gör, på var sitt unika sätt, är att greppa tag om en av de möjliga trådarna utifrån ramberättelsen om kvinnan och mannen och spinna vidare. Trådarna är intrasslade i varandra och det har bildats knutar här och var, knutar som ibland syns med blotta ögat, ibland förblir osynliga. En Epilog II sätter punkt på slutet.

Grundtanken bakom historien är att när en händelse i livet äger rum, föregås den alltid av en hel händelsekedja av andra vanligtvis helt slumpartade och betydelselösa händelser. Om du har sett filmen Sliding Doors så förstår du vad jag menar. Och så fungerar boken Slump. Vad har fört kvinnan och mannen till hotellet? Kan vägen ha påbörjats redan för många år sedan?

Om man inte orkar leta efter ledtrådar kan man läsa Slump som fristående noveller och man går ändå inte miste om någonting. En litterär upplevelse av språk, olika stilar och unika berättelser finns kvar.

Utgåvan innehåller också korta författarporträtt och presentation av detta litterära experiment som Hotel Gothia Towers är upphovsmannen till.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.