fredag, mars 27, 2009

Retro & Nostalgi

Titta vad jag hittade undanstoppat längst inne i min skrivbordslåda - två askar kylskåpspoesi! De måste ha legat i lådan i drygt sex år, ända sedan vi senast flyttade. Jag har helt glömt bort dem. Efter två flyttar på kort tid och ett kylskåpsbyte där emellan orkade jag antagligen inte att sätta upp alla sjuttielava tusen bitarna en gång till.

Kylskåpspoesi dök upp i Sverige i slutet av 1990-talet och blev en ganska stor hit. Man kunde köpa askar med olika teman som till exempel kärlek, fest eller mat. Askarna bestod av en massa små och tunna fyrkantiga magneter med ord eller delar av ord på, extra bokstäver samt ändelser som man skulle använda till att skriva meningar, små lustiga meddelanden eller poesi med. Därav namnet kylskåpspoesi.

När vi hade främmande hemma kunde diktandet bli riktigt roligt, särskilt när någon alltid envisades med att komponera små fräckisdikter. Jag rodnar ännu....

Personligen blev jag en mycket hängiven anhängare av kylskåpsdiktandet. Mest skrev jag haikudikter, minns jag, men även lite längre dikter. Jag kunde stå framför kylskåpsdörren i timmar för att klura ut lämpliga språkliga lösningar när jag inte hittade ord som jag ville ha.

Nu håller jag askarna i handen och överväger att placera ut magneterna på frysdörren på nytt. Det skulle vara lätt, orden ligger hopklumpade efter ordklasser (här har man ordning, haha). Men jag vet inte, ändå. Nu för tiden finns ju bloggen att vara beroende av, man kan inte hinna med allt, eller hur. Så de åker antagligen tillbaka in i lådan igen. Var sak har sin tid, som man säger.

På nätet lever dock kylskåpspoesin vidare och den finns fortfarande att köpa lite här och var.