torsdag, mars 05, 2009

Rapport från Stora Bokbytardagen i Eskilstuna

Frusen till kropp men varm till själ, så kan jag sammanfatta denna 5 mars, en dag i bokens tecken då boksamtal och boktips avlöste varandra. Det kanske inte var Bokbytardagen den Stora precis, men en Liten Bokbytardag var det absolut. Ett tjugotal eskilstunabor kom till torget vid någon av de två angivna tidpunkterna (de flesta kom på lunchen, bara enstaka på eftermiddagen) och ett antal böcker bytte ägare.

Själv började jag med Maj Gull Axelsson som jag bytte mot Dan Brown som jag bytte mot GW Persson som jag bytte mot kanske ytterligare tre böcker. Den som blev kvar sist gav jag bort. Jag är nöjd. Det bästa var människors glada humör och de spontana samtalen som uppstod kring böcker och läsning. Precis vad som var syftet med dagen!

Jag var först på plats, med en bok under armen. Sen kom det fler, någon till och med en en hel väska full med böcker. Äldre damer med rullator och varsinn deckare i korgen. Det lustiga var att väldigt få vågade bära sin bok synlig från början, de flesta närmade sig klungan så försiktigt så, med boken gömd i en plastkasse.

Ett byte som jag tyckte var roligast att bevittna var det som syns på sista bilden: när den största och den minsta boken bytte ägare. Det bevisar verkligen att storleken inte har någon betydelse.

Det var en jätterolig dag som jag gärna vill göra om nästa år. Då kommer det förhoppningsvis ännu fler bokbyten att äga rum.