tisdag, februari 17, 2009

Lyckliga familjen

Hon är journalist, mitt i karriären och hon älskar att bo i London. Hon är även gift, har två små vilda söner och ett tredje barn, en flicka, i magen. Hon låter sig övertalas av sin man att flytta ut på landet i norra England, för naturens och lugnets skull (säger maken) och för att Han alltid drömt om att leva och bo just där.

Problemet är bara att maken inte kan lämna sitt jobb i London och måste veckopendla eller ibland vara borta hela tre veckor i sträck. Hon som vill bo i London bor alltså på landet och han som vill bo på landet måste vara kvar i London. Hon är hemma och tar hand om barnen. Hon bygger ut huset och bråkar med hantverkarna. Hon försöker att anpassa sig och skaffa nya vänner, fast hennes närmaste granne är ett skock får. Hon hatar maken. Hennes egna journalistiska karriär ligger på is och i brist på annan mental stimulans börjar hon blogga om sitt eremitliv i norra England, vilket tyvärr inte fallar byborna på läppen.

Det är ungefär handlingen i romanen Lyckliga familjen av Judith O´Reilly, en berättelse som bygger på hennes egen blogg wifeinthenorth.com (2005-2007). Bloggen blev ganska snart en succé, liksom boken när den kom ut 2008.

Lyckliga familjen är en personlig, humoristisk, dråplig och träffsäker bloggroman som skildrar allt möjligt vardagsstrul, sömnlösa nätter och kvinnlig desperation över både en frånvarande make och allt vad shopping heter, men det är även en berättelse om all den kärlek och värme som finns i en familj där alla (trots allt) älskar varandra.

Det kanske inte är nödvändigt att påpeka att Lyckliga familjen inte är en bok som män skulle uppskatta i första hand. Målgruppen för Lyckliga familjen är småbarnsmammor mitt i karriären, för det är igenkänningsfaktorn som är det roliga. Om man inte har små barn längre, men har haft, då funkar romanen också. Jag har skratat högt otaliga gånger.

Jag gillade boken för den var avkopplande och mycket underhållande och jag trivdes med O´Reillys lättsamt bittska språk.

Ibland stöter man på intelligenta chick-lit romaner - Lyckliga familjen av Judith O´Reilly är en sådan.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.