lördag, februari 28, 2009

Högläsaren (The Reader)

Bernhard Schlinks fantastiska roman Högläsaren (Der Vorleser) har blivit film, även den med Kate Winslet i huvudrollen. (Det är mycket Winslet nuförtiden.) The Reader ska ha svensk premiär om ungefär en månad och det bådar gott att den litterära förlagan är av så hög klass och att regissören är samme man som gjort filmen Timmarna.
Har du läst Schlinks Högläsaren? Om inte så vill jag varmt rekommendera den, det kommer säkert att bli en rusning efter boken på nytt när filmen väl haft premiär, ungefär som det blev med Revolutionary Road. Högläsaren finns inbunden, i pocket och som cd-bok.

Tack vare min bokdagbok kan jag se att jag läste Högläsaren i mars 2006. Jag har noterat följande:

"BRA bok, vackert språk! Tyskland på 60-talet, han (Michael) är 15 år och hon (Hanna) 36. Ett passionerat och sexuellt förhållande, sensuella ritualer. Han läser högt för henne. Sedan försvinner hon. Några år senare - han juridikstuderande, hon dömt till livstidsfängelse för krigsförbrytelser (var vakt i ett koncentrationsläger, skyldig till mångas död). Han söker upp henne i fängelset. Läser för henne igen. Får veta hennes hemlighet. Romanens stora frågor: Varför begisk brottet? Av ren ondska eller rädsla för att tvingas avslöja sin livslögn? Är att förstå en ond handling detsamma som att förlåta den?"

Jag minns Högläsaren mycket väl, det är en bok som lämnar spår efter sig och som man gärna återkommer till. Kanske är det dags för ett återseende nu? Möta språket och den fängslande berättelsen på nytt.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.