måndag, februari 02, 2009

Drottningen vänder blad

En vacker dag springer den engelska drottningen Elizabeth II efter sina olydiga skällande odågor till hundar och råkar kliva ombord på bokbussen som står parkerad utanför Buckingham Palace. Av endast ren artighet lånar hon en roman av en kvinnlig författare, vars namn hon känner igen för hon har adlat henne en gång i tiden. Boken har inte varit utlånad sedan 1989, ett dåligt tecken. Romanen visar sig mycket riktigt vara tråkigast tråkig, men monarken gör sin plikt och läser ut den ändå. Veckan därpå lånar hon en ny bok, läser den och ... och blir för all framtid fast i läsandets förföriska träsk.

På bokbussen blir drottningen bekannt med en köksanställd som är en sann bokmal och som hon genast anställer som sin personliga litteraturcouch. Hans uppgift blir också att ombesörja boklån åt henne.

När drottningens nya passion växer sig så stark att det i omgivningens ögon börjar hota hennes plikter, blir premiärministern & company oroliga och som de trogna undersåtar de är anstränger de sig till det yttersta för att sätta käppar i hjulet för Hennes Majestäts bokliga förlustelser. Många dråpliga situationer uppstår. Jag skrattar ofta, jag ler ännu oftare.

Drottningen läser mer och mer och alltmer avancerade titlar. Hon läser jämt, lämnar inte slottet utan en bok i handväskan. Hon börjar diskutera böcker och läsandet med sina undersåtar, vilket är ytterst förvirrande för dem. Det måste vara beginnande alzheimer, tänker alla. Hon ger läsläxor till premiärministern som bara står som ett frågetecken eller urskuldar sig med att det är problem i Mellanöstern. (Skildringen av premiärministern är sannerligen inte till hans fördel.) Men värst blir det när drottningen fastnar för Marcel Proust och till råga på allt får egna författardrömmar - som hon på fullaste allvar vill förverkliga...

Jag hade riktigt trevligt medan jag läste Drottningen vänder blad av Alan Bennett (översättning av Sofia Boda) för det är en varm, humoristisk, underfundig och underhållande skildring av hur en person som hittills inte varit att betrakta som någon lustläsare plötsligt faller pladdask för litteraturen. Drottningen vänder blad handlar om hur böcker berikar livet och hur man blir en läsare. "Läsförmågan är som en muskel, man måste träna upp den", säger drottningen vid något tillfälle. Alan Bennett bjuder på ett helt smörgåsbord av tankar kring böcker och läsande.

Drottningen vänder blad är en så kallad må-bra-bok som bara måste uppskattas av alla som älskar böcker och brinner av osläckbar läseld, jag kan inte tänka mig något annat. Det är en kortroman på endast cirka 120 sidor och själva boken är också liten till formatet, så den är perfekt som en liten present till alla bokmalar i ens närmaste omgivning.

SvD:s recension av Drottningen vänder blad avrundar med att det är en bok som "föder en alldeles speciell sorts välbefinnande. Det enda störande momentet är att den tar slut alldeles för fort." Det skriver jag gladeligen under på! Vad DN har skrivit om boken finns att läsa här.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.