onsdag, februari 11, 2009

Bästa pocketomslag 2008

Kläderna gör mannen, sägs det. Men gör omslaget boken? Jag tycker att hur omslaget ser ut har stor betydelse för boken - och det spelar ingen roll om det är vackert eller fult. Om omslaget fångar din uppmärksamhet och får dig att greppa boken och läsa baksidestexten, ja då fungerar det.
Senast den 16 februari kan man rösta fram 2008-års bästa pocketomslag. Och de nominerade är:


Själv skulle jag helst vilja rösta på två av ovanstående omslag samtidigt för jag har svårt att bestämma mig för det i mina ögon bästa: Gomorra (för de rosa knivarna är så fel men ändå så rätt) och Mig äger ingen (för det privata fotot visar verkligen kärleken och det ömma förhållande som fanns mellan Åsa och hennes pappa). Fast omslaget till Norrlands akvavit är också snyggt genom att bilden anspelar på en snappsflaska. Och Flickorna från Riyadh- omslaget är så kitchigt att det är vackert. Hm, beslutsångest...

Förresten, kan det ha något betydelse om man har läst boken när man ska rösta fram ett omslag? Jag kom på mig själv att jag nästan direkt sållade bort de fem böckerna som jag inte hade läst (nr 1, 3, 5, 6, 9). Jag "känner" de liksom inte och det påverkar mitt val, tror jag.

Vilket omslag väljer du? Skulle uppskatta om du ville berätta det för mig. Jag är så nyfiken, förstår du.