söndag, januari 11, 2009

Saviano

Trots att det redan har skrivits spaltmetrar om Roberto Saviano och hans bok Gomorra, kan man hela tiden skriva mer, som till exempel Hanne Kjöller gör i DN i dag - skriver några centimeter till. För det tycker hon sig vara skyldig både författaren och hans verk. "För Gomorra är mer än en bok. Det är ett tidsdokument, en reseberättelse i en för de flesta av oss helt främmande terräng, en appell om en bättre värld, en skildring av sociala klyftor och vad de gör med människor. Det är ett bidrag till yttrandefriheten, ett slag för allas demokratiska rättigheter och en uppgörelse med dem som tar sig rätten att av ekonomiska eller andra skäl släcka människoliv."

Och så hennes uppmaning: Man bör "köpa, läsa och sprida boken för att det kan hjälpa Roberto Saviano att leva vidare. Det dödshot som maffian riktat mot honom blir svårare att verkställa ju mer spritt hans verk och livsgärning blir. Maffian är - tror jag i alla fall - mer rationell än emotionell."

Läs Hanne Kjöllers text Resa med Saviano i sin helhet, den är tankeväckande.

Sen kan du ta och läsa Gomorra, om du ännu inte har gjort det (min recension av den finns här).

5 kommentarer:

Ingrid sa...

"Gomorra" ligger högt upp på min önskelista. Det finns inget så viktigt som att försvara rätten till det fria ordet. Jag beundrar de personer som trots att de riskerar sina liv ändå hävdar denna rätt.

Annamaria sa...

Men var en trist reaktion på boken, att Hanne Kjöller inte tänkt sätta sin fot i Neapeltrakten. De flesta som åker dit märker inte camorran. Det är mycket sällsynt att barn skjuts ner på öppen gata. Det var en oseriös artikel.
Det viktiga är politiska åtgärder, för det handlar inte om att försvara det fria ordet utan att handla. Den som vill läsa svensk författares vittnesbörd från samma trakt kan läsa Tomas Lappalainens bok Camorra, och Maja Lundrens Myggor och tigrar. Mycket intressanta vardagsskildring.

Nina S sa...

Gomorra måste läsas. Fast jag gillade inte heller Kjöllers artikel. Det var många vackra ord, men det viktiga måste ju vara politiska åtgärder. Undrar också lite över varför alla skribenter som slänger sig över Saviano inte alls jämför med Lappalainens och Lundgrens böcker. De har ju bott där, är svenska författare...???

Annamaria sa...

Å alla vill skriva om camorran. Det är nog lite "invidia" med i bilden (avund på italiensk...)

Bokmania sa...

Jag har varken läst Lappalainen eller Lundgren, bara Saviano. Kan inte jämföra. Vet inte heller om jag behöver läsa mera om just Camorran. Tvekar. Och jag känner också en viss skepsis mot neapeltrakten numera, den delen av Italien känns inte alls så pitoresk och mysig längre och det spelar ingen roll att Camorran och morden och knarket och all skiten inte är synliga för turisten. Nu VET jag, det RÄCKER för mig.