fredag, januari 23, 2009

Maria & José

Hittade pytteboken Maria & José i fyndkorgen på Konsum häromdagen. Av alla ställen. För blott nitton spänn. Allt som allt femtio sidor, varav hälften är illustrationer, ungefär. Att jag har köpt boken beror på att den är skriven av Erlend Loe, en norrman till smågalen humorist med gravallvar i rösten, som jag gillar efter att ha läst romanerna Doppler och Volvo lastvagnar.

Det är svårt att säga vad Maria & José handlar om för det är en rätt bissar och surrealistisk text. Lite som en saga, fast ändå inte för den följer inte sagans berättarmönster.

Maria är en vanlig ung kvinna med hög utbildning som är singel, har en trivsam lägenhet och jobbar på ett multinationellt företag. Många män är förälskade i henne men hon vill inte veta av någon.

José är en man som är så liten att han kan bo i Marias ena öra och jobba inuti hennes kropp. En gång för länge sedan, innan han blev liten, studerade han medicin. Nu "arbetar han på Maria. Hon är hans arbetsplats. /.../ Det finns alltid saker att göra. Underhåll och förekommande småplock som Maria själv inte lägger märke till." Tills han en dag kommer långt in i kroppen, så långt inne har han aldrig varit förut, och ser att Marias ägg har lossnat. Vad gör han då? Ja, gissa. Bingo! Maria blir gravid, fast ingen - och inte minst Maria själv - fattar hur befruktningen har gått till. En liten gubbe som bor inuti henne? Haha, sånt finns ju inte. Men José tar sitt föräldraansvar redan under graviditeten. På sitt säregna sätt:

"Varje kväll efter arbetet sitter han och läser sagor och små berättelser för fostret. Han läser också några av pärlorna ur världslitteraturen, samt enstaka utvalda sakprosatexter om psykologi, näringslära och den industrialiserade världens utsugning av fattiga utvecklingsländer. På kort tid har det lilla barnet tillägnat sig en bildning som andra foster bara kan dröma om."

Maria är totalt omedveten om Josés existens. Men han jobbar på. Och han tar på sig papparollen.

Maria & José är en galen text som är typiskt Erlend Loe. Det som dock visuellt skiljer denna bok från andra böcker av Erlend Loe är illustrationerna (av Kim Hiortøy). Varje uppslag består av text och bild som ypperligt kompletterar varandra. Det är symbios som är upplevelse i sig.

Jag tycker att jag har investerat mina nitton kronor väl. Fast jag inte alls förstår vad Loe vill ha sagt med texten. Man behöver inte förstå allt heller.