lördag, januari 31, 2009

Borta med vinden - läsrapport nr 2

Borta med vinden av Margaret Mitchell består av två delar på fem hundra sidor vardera, jag är nu klar med del ett. Man kan säga att den omfattar en period på fyra fem år och slutar med att det grymma och blodiga inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna som krävde ett ofantligt antal människoliv är slut. Det har aldrig tidigare fallit mig in att Borta med vinden faktiskt även är en skildring av en historisk händelse som har betydelse för världen än i dag - till exempel att Obama nu har blivit president.

När beskedet om fred äntligen når till och med den isollerade Tara-gården, rör sig följande tankar i Scarlet O´Haras huvud:

"Ja, Saken var död. Men hon hade alltid tyckt att krig var en galenskap. Fred var bättre. Hon hade aldrig stått med strålande ögon när stjärnbaneret gled uppför en flaggstång /.../ Hon hade aldrig fått kraft till att gå igenom umbäranden, sjukvårdens vidrigheter, belägringens fasor och de sista månadernas hunger av en sådan fanatismens glöd som hjälpt alla andra att härda ut med allt, om bara Saken fördes till seger. Nu var alltsammans förbi och överståndet, och hon tänkte inte gråta för den skull.

Förbi! Kriget som verkat så ändlöst, kriget som hon inte bett om och inte önskat, men som hade skurit hennes liv mitt itu, som sprängt en så djup klyfta, att det var svårt att ens minnas de forna sorgfria dagarna. Hon kunde utan sinnesrörelse se tillbaka på den vackra Scarlet i de lätta små gröna marokängskorna och alla de lavendeldoftande ryschen, men hon undrade om hon kunde vara samma människa. Scarlet O´Hara, med hela grevskapet för sina fötter, hundra slavar att befalla över, Taras rikedomar som en mur bakom sig, och hängivna föräldrar som intet bättre begärde än att få tillfredsställa hennes hjärtats önskningar. Bortskämda, sorglösa Scarlet, som aldrig haft en önskan som icke uppfylldes, utom när det gällde Ashley.

Någonstädes på den långa vägen som ringlade sig fram genom dessa fyra år, hade flickan med sin luktpåse och sina handskar och sina dansskor glidit bort, och kvar stod en kvinna med skarpa, grönskimrande ögon, en kvinna som räknade pengar och lät sina händer utföra en mångfald tjänarinnesysslor, en kvinna som efter skeppsbrottet inte hade kvar någonting annat än den oförstörbara, röda jord hon stod på."

Också det här citatet visar att Borta med vinden är skriven på ett lättsamt men inte banalt språk. Både språket och berättelsen griper tag och släpper inte någon gång.

I går googlade jag efter några recensioner av Borta med vinden, men det finns knappt något om boken över huvud taget. Märkligt. Ingen bokbloggare har läst den nya utgåvan ser det ut som, inga stora tidningar har uppmärksammat den nya översättningen (Maj Almquist Lorents) som kom ut i höstas. Det jag hittade finns här, här och här. Så nu har Bokmania en ädel mission - att väcka ett nytt läsintresse för denna undersköna klassiker. Börjar du bli sugen? Vänta, jag kommer med fler lockbeten...

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag har boken i min hylla- och jag har läst den.Min upplaga är dock från 1953- (utgiven på Bonniers förlag.)För något år sedan köpte jag E L Doctorow's "The March"- som handlar om Shermans marsch genom Georgia och the Carolinas. Jag läser mycket gärna om "Borta med Vinden"-i ny översättning. Tack för det tipset! (och för fin recension!!)

Martina sa...

Jag läste Borta med vinden för 14-15 år sedan, men gillade den inte riktigt - själva boken var ok, men jag gillar inte Scarlett O´Hara.

Ändå läste jag den två-tre gånger. =)

Och den nya utgåvan är så himla fin, med den där klänningen på framsidan.

Lyran sa...

Jag älskar "Borta med vinden", har en gammal utgåva jag läst ett par ggr. Och jag har tappat räkningen över hur många ggr jag sett filmen. Boken är långt ifrån en tramsig kärleksberättelse, som vissa tycks tro. Den innehåller många sekvenser som gör att man förstår USAs historia lite bättre. Dessutom gillar jag personbeskrivningarna och jag är så klart förälskad i Rhett :-)

Fisken Svea sa...

Jag har läst boken och tyckte att den var hur bra som helst! Det är sant att den inte bara är en kärleksberättelse, utan en intressant historialektion också! Det är många som säger att de inte tycker om Scarlett, men jag tycker att hon är hur häftig som helst! Hon som är så förnäm och fåfäng tar itu med vilka arbeten som helst när det behövs, och vilken kämpe hon är! Jag har också boken "Scarlett", men har ännu inte läst den. Såg också att en "Rhett"-bok utkommit!

Bokmania sa...

Det här att många inte gillar Scarlet som person förstår jag, hon är lite påfrestande. Och att hon inte är någon god mor ligger henne säkert i fatet också. Men hon är en överlevare och man kan lära sig mycket utav hennes viljestyrka och beslutsamhet.