måndag, januari 26, 2009

Hjertén-konstboken

Denna gråmulna januarieftermiddag tillbringade jag i sällskap med konstnärinnan Sigrid Hjertén som kom på besök. Vi satt i soffan framför brasan, drack kaffe och njöt av gräddbakelser medan jag tog del av hennes spännande liv och njöt av hennes fantastiska konst. Nej, det var förstås inte Sigrid själv som hade ordet, men hon talade till mig genom Anders Wahlgrens konstbok Hjertén. Tidigare har Anders Wahlgren gett ut biografin Sigrid & Isaac (recenserades här) och den relativt nyutkomna konstboken känns nu som ett bra komplement till biografin. Som en systerbok. Tvillingbok jag gärna skulle haft vid sidan om Sigrid & Isaac när jag läste den.

Teatern, 1915, 158x150 cm

Hjertén är ett praktverk som visar ett hundratal av Sigrid Hjerténs konstverk, återgivna på glättigt papper och i relativt stort format. Naturligtvis i färg. Boken fullkomligt sjuder av färg, precis som hennes målningar gör i verkligheten.

Faktatexten är uppdelad i ett antal kapitel som dels behandlar Sigrids konstnärskap, dels hennes samvaro med Isaac Grünewald (även han en modernistisk konstnär), resorna, privat- och familjelivet. Även hennes litterära intressen kommer upp i dagen, som till exempel att hon gillade Proust, Baudelaire och Mallarmé och även själv försökte sig på diktning.

Sigrid Hjertén var den första svenska kvinnliga konstnären som lyckades hävda sig i manlig konkurrens och samtidigt förena äktenskap, moderskap och konstnärskap. Fast det mest intressanta är ändå inte enskilda fakta, utan snarare kopplingar som hela tiden görs till konstverken. Man får bakgrunden till många av målningarna, vilket gör att man förstår innebörden i tavlorna mycket bättre. Fotografierna är också intressanta, det gör inget att man har sett de förut i andra sammanhang.

Utöver den berättande löptexten, som upptar ungefär en tredjedel av hela boken, finns det en kortare detaljbeskrivning/kommentar vid sidan om varje reproduktion. I dessa stycken kan man läsa om tavlans uppkomst, val av motiv och teknik. Spännande och lärorikt för den som är konstintresserad eller kanske till och med målar själv.

"Det är inte leksaker att måla, mon dieu vad det är svårt! Jag arbetar alldeles vansinnigt, men det går långsamt att komma fram med det man söker finna hos sig själv." (Sigrid Hjertén)

Konstboken Hjertén är, tror jag, ett måste för alla som är fötjusta i Sigrid Hjerténs konst. En färgglad pärla att pigga upp sig med under några gråtrista dagar.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.