lördag, december 20, 2008

Årets underbaraste barnböcker - 4 tips

1)

Ingrid ska sova av Katerina Janouch (text) och Mervi Lidman (illustrationer) är en god-natt-bok för de allra minsta barnen och den är nummer fem i en serie om lilla Ingrid. Ingrid ska sova utspelar sig på kvällen, det är sängdags och Ingrid är trött. Men innan hon går och lägger sig måste hon plocka undan sina leksaker (både dockor och bilar), bada och borsta tänderna. Och senare i drömmen... ja då händer det spännande saker!

Texten är så sparsam som möjligt, bara fyra korta uttrycksfulla rader per uppslag medan bilderna är desto mer talande. Härliga figurer med stora ögon och leende munnar i mjuka glada färger illustrerar vad texten berättar. Mycket att peka på och prata om innan bebisen somnar. Natti natti, sov gott!


2)

Matildas katter av Jan Lööf är en alldeles alldeles underbar bok, i synnerhet om man gillar katter. Den är också för de allra minsta. Matilda, som själv är lite större, har två katter. En randig som heter Nisse och en gul som heter Bosse. De är snälla och gulliga. Men de är jättestora. Matilda låtsas nämligen att Nisse är en fullvuxen tiger och Bosse ett lejon, vilket innebär att hon har händerna fulla med att mata dem eller gå ut med dem på promenad. Och när Nisse och Bosse får för sig att springa runt i huset och busa, ojojoj, då blir Matilda riktigt arg. Roligast är det, tycker jag, när Nisse och Bosse ska badas på kvällen och få tänderna borstade. De stretar nämligen emot!


Det är lite text och mycket bilder i Matildas katter och Jan Lööfs illustrationer är som egna konstverk. En mycket vacker bok.


3)

Astons presenter av Lotta Geffenblad passar för barn i 3-6 års åldern och är mycket förtjusande även den. Aston är en hundvalp som är förkyld och hemma från dagis i några dagar. Men på torsdag måste han bli frisk för då fyller han år. Medan han fortfarande är sjuk roar han sig med att slå in diverse hushållsföremål i presentpapper och ge dem till mamma eller pappa. Inte alltid så lyckat kanske... (Någon som känner igen företeelsen?) Sedan, när födelsedagen kommer får Aston själv presenter: en cykel och en drake, men dem kan han ite gå ut med på en gång för vädret är dåligt och det tokregnar. Typiskt! Men stödplankan från drakpaketet kan han leka med och det sätter fantasin i gång. Den tål alla väder, som tur är.

Lotta Geffenblads teckningar är ganska speciella och mycket fina. Figurerna är mjuka och har uttrycksfulla ansikten och talande gester. Jag gillar särskilt bilden där Astons mamma är jättekissnödig och vill gå på toaletten men så är Aston där för han håller på att slå in toan i presentpapper. Mamman ser både förskräkt och road ut.

Det är möjligt att provläsa texten och provtitta på bilderna om du klickar på länken.


4)

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius är 2008-års vinnare av Augustpriset för årets bästa barnbok. Jag förstår att den vann, för den är bra, annorlunda, spännande, lärorik, vacker och... ja, det finns mycket positivt man skulle kunna säga om den. Legenden om Sally Jones passar lite större barn, ungefär i mellanstadieåldern. Textstyckena och meningarna är lite längre, berättelsen är mera kompakt och bilderna är fulla med små detaljer.

Legenden om Sally Jones är en berättelse om livets onda och goda sidor. Den utspelar sig för flera hundra år sedan och på olika platser på jorden, både på land och till sjös. Gorillan Sally Jones är huvudperson och hennes liv är drabbat av många olyckor och full av sorg. Som liten unge förs Sally bort från Kongos djupa djungel, blir såld upprepade gånger, är tvingad att arbeta som tjuv, visas upp på cirkus, sitter åratal i en trång bur tills hon en dag träffar sin sanna vän Chiefen som räddar henne från alla umbäranden. Tillsammans skapar de sig ett bra liv. Legenden om Sally Jones är en fantastiskt spännande skröna om grymhet, svek och djup förtvivlan, men även om längtan, hopp, vänskap och lycka i det lilla.

Klicka på länken om du vill provläsa boken och se de vackra illustrationerna.



Köp gärna böckerna via Bokus- eller AdLibris-länken i menyn till höger.