söndag, december 07, 2008

Är Liza Marklunds böcker bara en bluff?

För ca en veckan sedan fick Bokmania ett intressant mail från en av sina läsare, som tipsar om ett spännande debattämne. Så här skriver hon:

Hej!
Jag tycker att du ska skriva om "Mia - Sanningen om Gömda" av Monica Antonsson som kommer ut 12/12!

Så här beskriver författaren boken: "Gömda, Asyl och de andra böckerna om Mia Eriksson är makalösa bäst-säljare. Mia och hennes familjs dramatiska flykt undan »Mannen med de svarta ögonen« har engagerat miljoner läsare runt om i världen. Böckerna påstås vara sanna. Det är de inte. Mia gick inte ut med toppbetyg från gymnasiet och har aldrig jobbat på bank. Hon gick i specialklass hela sin skoltid och fick jobb på en lunchbar. Från 1983 levde hon nästan helt på olika bidrag. Mia och hennes familj har kostat svenska skattebetalare miljoner, utbetalade på märkliga grunder. Och än idag lyfter Mia - numera mångmiljonär - pengar från försäkringskassan. Mias man var ingen norrlänning vid namn Anders. Han var chilenare med ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen. Om någon var jagad, så var det han. Mia och barnen hade inte behövt gömma sig. Mias lögner har orsakat mycket lidande: Osama berövades sin dotter, Michael förlorade sin mamma, Elisabeth såg sitt livsverk krossas, många känner sig förtalade och lurade. Nu kan de för första gången berätta sanningen om Gömda." (Här är
Monica Antonssons blogg i ämnet.)

Tidigare i år kom det även ut en annan bok, Vingklippt, som handlar om Elisabeth Hermons livshistoria, men eftersom hennes liv raserades av en så pass etablerad journalist och författare som Lisa Marklund så har den fått jättelite utrymme i media. Det vore synd om även denna bok fick samma öde!

Det vore intressant om du som har en så välläst blogg kunde skapa lite debatt i alla fall!


Jag tackar för förtroendet, men känner mig inte kappabel att föra debatten - av den enkla anledningen att det är flera år sedan jag läste Marklunds Gömda och de andra böckerna om Mia har jag inte läst alls. Jag saknar alltså grundläggande faktakunskap i ämnet för att kunna argumentera för någon åsikt över huvud taget, men att ägna tid åt att läsa Marklund har jag inte lust med. Hon är inte min favorit precis.

Men det är intressanta uppgifter som Monica Antonsson kommer med, att bläddra igenom hennes blogg var en liten ojojoj-ser-man-på-upplevelse. Roligt att någon vågar sticka hål på myten Liza Marklund.

Jag välkomnar om alla som har läst Gömda och de andra böckerna om Mia och/eller tänker läsa Monica Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda vill dela med sig av sina tankar och funderingar kring sanningshalten i Liza Marklunds böcker. Bokmanias kommentarfunktion står till förfogande. Var så god!