söndag, december 07, 2008

Är Liza Marklunds böcker bara en bluff?

För ca en veckan sedan fick Bokmania ett intressant mail från en av sina läsare, som tipsar om ett spännande debattämne. Så här skriver hon:

Hej!
Jag tycker att du ska skriva om "Mia - Sanningen om Gömda" av Monica Antonsson som kommer ut 12/12!

Så här beskriver författaren boken: "Gömda, Asyl och de andra böckerna om Mia Eriksson är makalösa bäst-säljare. Mia och hennes familjs dramatiska flykt undan »Mannen med de svarta ögonen« har engagerat miljoner läsare runt om i världen. Böckerna påstås vara sanna. Det är de inte. Mia gick inte ut med toppbetyg från gymnasiet och har aldrig jobbat på bank. Hon gick i specialklass hela sin skoltid och fick jobb på en lunchbar. Från 1983 levde hon nästan helt på olika bidrag. Mia och hennes familj har kostat svenska skattebetalare miljoner, utbetalade på märkliga grunder. Och än idag lyfter Mia - numera mångmiljonär - pengar från försäkringskassan. Mias man var ingen norrlänning vid namn Anders. Han var chilenare med ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen. Om någon var jagad, så var det han. Mia och barnen hade inte behövt gömma sig. Mias lögner har orsakat mycket lidande: Osama berövades sin dotter, Michael förlorade sin mamma, Elisabeth såg sitt livsverk krossas, många känner sig förtalade och lurade. Nu kan de för första gången berätta sanningen om Gömda." (Här är
Monica Antonssons blogg i ämnet.)

Tidigare i år kom det även ut en annan bok, Vingklippt, som handlar om Elisabeth Hermons livshistoria, men eftersom hennes liv raserades av en så pass etablerad journalist och författare som Lisa Marklund så har den fått jättelite utrymme i media. Det vore synd om även denna bok fick samma öde!

Det vore intressant om du som har en så välläst blogg kunde skapa lite debatt i alla fall!


Jag tackar för förtroendet, men känner mig inte kappabel att föra debatten - av den enkla anledningen att det är flera år sedan jag läste Marklunds Gömda och de andra böckerna om Mia har jag inte läst alls. Jag saknar alltså grundläggande faktakunskap i ämnet för att kunna argumentera för någon åsikt över huvud taget, men att ägna tid åt att läsa Marklund har jag inte lust med. Hon är inte min favorit precis.

Men det är intressanta uppgifter som Monica Antonsson kommer med, att bläddra igenom hennes blogg var en liten ojojoj-ser-man-på-upplevelse. Roligt att någon vågar sticka hål på myten Liza Marklund.

Jag välkomnar om alla som har läst Gömda och de andra böckerna om Mia och/eller tänker läsa Monica Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda vill dela med sig av sina tankar och funderingar kring sanningshalten i Liza Marklunds böcker. Bokmanias kommentarfunktion står till förfogande. Var så god!

8 kommentarer:

Erika sa...

Det där mailet har skickats ut som ren reklam/propaganda till ett flertal bokbloggare (bl.a. till mig, Ylva och Martina). Personligen blev jag mest förbannad eftersom jag inte uppskattar att bli påprackad saker jag "borde" skriva om. Om det nu är så viktigt , varför skriver personen inte om det själv på en blogg eller liknande?

Bokmania sa...

Att samma mail har skickats ut till ett flertal bloggare är mycket troligt, jag har inte en sekund inbillat mig att Bokmania skulle vara utvald på något vis. Propaganda? Kanske, kanske inte. Det kan jag inte veta. Man får så mycket mail och erbjudanden nu för tiden. I vilket fall som helst ger jag mig inte in i leken själv, men samtidigt vill jag inte hindra mina läsare att ha en åsikt. Är faktiskt lite nyfiken på vad folk tycker och tänker. Det är väl ganska mänskligt?

Hans Persson sa...

Jag har också fått exakt samma reklampitch-förklädd-till-personligt-brev till min blogg.

Bokmania sa...

Haha, plötsligt börjar samtalet ta en annan vändning. Undrar om man får ett svar/en kommentar från henne som har skrivit mailet. Jag har faktiskt tagit det för ett personligt sådant och ville ge ett vänligt svar. Men håller med om att vill man göra reklam och tipsa oss bloggare om något, ska man stå för det i inte låtsas vara privat och personlig. Raka puckar är bäst. Lätt att ta ställning då och eventuellt avfärda oönskad reklam.

Men oavsett mailskrivarens intentioner börjar skriverier i tidningarna ta fart, i morse fanns det en liten notis om Marklunds eventuella ljug även i vår lokaltidning. Jag börjar faktiskt bli nyfiken på allvar. När kommer Marklund att uttala sig? Och vad kommer hon att säga? har vi en pajkastning att se fram emot?

Hans Persson sa...

Någon pressperson för Marklund har sagt att hon inte uttalar sig då det skulle kunna äventyra hennes källors anonymitet.

Bokmania sa...

Jaha, ska det vara ett vettigt svar? Inte så tillfredsställande kanske.

Emelie sa...

Jag skrev mailet, och ja, jag skickade till några utvalda bloggar om böcker! (Verkligen inte ett massutskick). Jag ville bara att det skulle bli en diskussion om boken på nätet och att det inte skulle dö ut. Som sagt så släpptes boken "vingklippt" som kritiserade Marklund och nästan inget skrevs någonstans. Läskigt tycker jag. Jag ville inte tvinga någon att skriva något. Bara tipsa om något som kunde vara av intresse.

Bokmania sa...

Nu är det fart på tidningarna överallt. Antonsson är polisanmäld. En ny journalist vill granska Antonsson. Marklund tiger. Både Antonsson och Marklund får massor av uppmärksamhet och gratis reklam. Under tiden går bådas böcker åt som smör i solsken, skulle jag tro. Vilken soppa!