lördag, december 13, 2008

Har kört fast - behöver hjälp!

Gårdagens ledtråd i DN:s jultävling Illustrerade klassiker har inte lett mig någonstans. Jag kan inte komma på vad det är för bok illustrationen syftar på och håller på att bli galen av frustration - en ung flicka som står mitt i en virvel av spelkort och värjer sig mot något...

Finns det någon beläst bokmal där ute som är villig att hjälpa mig på traven? Jag har hakat upp mig på Fredmans epistlar men tvivlar på att det är rätt svar. Snälla någon, hjälp mig lite...

29 kommentarer:

lilalili sa...

Läste ditt inlägg o fick omedelbart Alice i Underlandet i huvudet...Kanske - Kanske inte!
Ha en skön Lusse-Lördag!
Kramis

Tandem sa...

Ja, det stämmer säkert.

Erika sa...

Japp, det är Alice i Underlandet. Hon är klädd just så där och träffar på levande spelkort under sina äventyr...

Hans Persson sa...

Den bilden tyckte jag var en av de enklare. Den 3:e och den 10:e har jag däremot inte genomskådat än.

Bokmania sa...

Javisst, Alice i Underlandet. Tack för tipset. Att jag inte kom på det själv (måste ha fått hjänsläpp). I gengäld kan jag bidra med vad jag tror 3:an är - Möss och människor. Kanske.

Men det är en rolig tävling. De flesta bilderna är ganska lätta, men några är en riktig utmaning.

Tekoppen sa...

Jag tror verkligen att 3 är möss och människor. Vad gäller nr 10, kan jag bidra med att den är svensk och att jag inte egentligen skulle klassa den som klassiker. Författaren blev nyligen prisad. Jag hade aldrig hört talas om boken, men hittade den snabbt genom googling.

Anonym sa...

Nr 10 är den enda jag inte har tagit, hittar inget på Google heller, retfullt! Fler ledtrådar?

Bokmania sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bokmania sa...

Jag tycker att 10:an är en riktig klassiker. Skriven av en kvinna. Utkom 1928.

nimrod sa...

Bokmania, jag tror att du har fel på 10:an.
Jag tror, precis som tekoppen härovan, att den handlar om en Mexikansk man som hittas i Texas och som har en cysta, som liknar ett kvinohuvud, i pannan och sedan visas upp på freakshows.
Jag tror att jag har klarat de flesta men 14 och 15 har jag ingen aning om vilka det är. Är det någon som kan vara snäll och ge en ledtråd på dessa?

Bokmania sa...

Nimrod och Tekoppen: Nja, jag vet inte. Jag tror att jag står på mig med att det är VW.

Anonym sa...

14 är VW tror jag, och 15 är VM, en ryss, resten kan man klura ut själv, men 10 och 16? 16 kunde vara en ny svensk, kvinnlig författare, nyligen prisad, och inte 10 som är den mystiska utväxten?

nimrod sa...

Tack anonym, din hjälp hjälpte mig att klura ut 14 & 15.
Nu hjälper jag med 10 och 16.
10 handlar om Pasqual Pinon som hade en utväxt i pannan. 16 är en relativt ny bok av ÅL som handlar om en flickas uppväxt med sin tokiga pappa på sjuttiotalet. Han jobbar på ASEA i Västerås.

Anonym sa...

Skulle någon snäll själ kunna hjälpa mig med nummer 13?

Bokmania sa...

Nr 13 är en rysk klassiker. Huvudpersonen är en kvinna och hennes namn utgör även bokens titel. Hon avslutar sitt liv genom att kasta sig under ett tåg. Hoppas att du nu kan klura ut vad det är för bok ;-P

Tekoppen sa...

Bokmania, jag förstår vilken VW du tänker på, men googla Pasqual Pinnon. Jag tycker nog att den teorin stämmer betydligt bättre.

Fia sa...

Varmt tack för tipsen om 10:an! Som jag har grubblat... behövde verkligen alla ledtrådar. Men jag tror inte att jag kommer att skicka in mina svar till DN, i protest (DN märker förstås inte det, men...) mot DN:s lättvindiga tolkning av begreppet klassiker. Som idag: Jag gillar visserligen Harry Potter men inte tycker jag att böckerna är klassiker! Och det gäller en hel del andra författare/titlar i tävlingen. Hur definierar ni andra "klassiker"?

Anonym sa...

Angående nummer 13 så har jag suttit och klurat och klurat men icke, jag kan inte komma på vilken det är fastän jag läste ledtråden. Vad heter boken? ;P

Bokmania sa...

Nr 13 är Anna Karenina. För övrigt en mycket läsvärd bok, en riktig kärleksrysare.

Bokmania sa...

Fia: Jag håller med dig att DN har en säregen syn på vad en klassiker är. Det ser ut som att de drar ett likhetstecken mellan en klassiker och en vilken-bok-som-helst-som-alla-har-läst.

Enligt min åsikt kännetecknas en klassiker av följande grundläggande egenskaper:
* det är ett verk som tillhör den litterära historien men är fortfarande aktuellt
* den är tidlös
* många har läst/känner till den

Vad tycker ni andra?

Marie sa...

Hej! Jag ser att det är fler som har haft samma problem som jag, nämligen nummer 10.
Jag tänkte också på nedstörtad ängel och ni fastställde mina teorier.
Tack för att hjälp!
Men nu undrar jag om någon kan hjälpa mig med dagens bild, nummer 22?

Bokmania sa...

Jag tänker fortfarande, den är lite klurig.

Bokmania sa...

Kan 22:an vara en liten novell av Hjalmar Söderberg?

Anonym sa...

Jag vill nog påstå att det är den där lilla novellen av Hjalmar Söderberg, de svarta kluttarna skall nog illustrera att det är mörkt. Att klädnaden syftar på titeln torde vara uppenbart för den som läst novellen.

Anonym sa...

Ja, så är det nog - den utspelar sig ju vintertid... Svarta kluttar finns även i den sista bilden (24), men där går jag bet... Gammal patriark (vad har han i handen, ett fickur?), lejon, en familj. Tips för lösningen, någon?

Erika sa...

Anonym: Om du tänker dit en garderob och en häxa också borde bilden bli komplett!

Anonym sa...

Erika, jag har tänkt så det knakat hela helgen. Undrar å det ödmjukaste om man kan få fler ledtrådar... En saga, eller???

Anonym sa...

Hej igen Erika! Nu har jag det - tack så mycket!

Bokmania sa...

Jag gissade på Narnia: Häxan och lejonet när det gäller den sista bilden. Rätt eller fel? Mina svar är i alla fall redan inskickade, väntar spännt på facit.