tisdag, december 09, 2008

Det är bara lite aids

Gillar du sjuk humor? Gillar du cynisk humor som spräcker tabugränserna? Då ska du inte missa Sara Granérs tecknade bok Det är bara lite aids som nyligen kom ut. Bilderna är för det mesta enrutingar men längre "berättelser" förekommer också.

Sara Granér ritar skämtteckningar som angriper samhället ungefär som "en obs-klass hög på sockerdricka angriper sin lärarvikarie" står det i baksidestexten (jag citerar detta i brist på bättre uttryck). Dock med en skillnad: hon är inte taskig, hon är aldrig ute efter att vinna billiga poäng hos de tuffa tjejerna i klassen. Trots att hon skämtar om tabubelagda saker gör hon inte narr av de svaga i samhället. Tvärtom syns det tydligt på vems sida hon står. Sara Granérs humor är intelligent, men friskt sjuk. Hon kan inte vara riktig klok, tänker jag vid varannan enruting. Men ack så rolig! Deffinitivt min sorts humor. Ironi och sarkasmer som sätter fingret på just DET.

Vad är det då för figurer som befolkar Sara Granérs värld? Hm, det är svårt att artbestämma dem, men mycket tyder på att det är sköldpaddor, hundar och konstiga robottliknande varelser med stora tänder och fötter. När de inte är väldigt färgglada, är de bara svartvita. Det beror på.

Till de riktiga höjdarna i boken hör till exempel vykort från donationsregistret "Tack för din gåva" och "Har du glömt något?" samt berättelsen "Fostret och fästingen" som närmast är genial, tycker jag. Och annonserna från "Informationskampanjen" skrattar jag hejdlöst åt. Och när man känner igen sig själv i en inte så smickrande situation är det kanske inte så kul, men himla roligt ändå:
- Vattnet kokar ju inte!
Men, du har ju inte satt på plattan!
- Nä. Men ändå!!

Det är bara lite aids är en perfekt julklapp till alla med sjuk humor. Till ett pris av endast en dryg hundralapp. Och glöm inte att "från och med nu blir allt bara värre"....

Läs gärna även SvD:s recension. Några av Sara Granérs bilder finns att se här .

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.