söndag, november 30, 2008

Juljuljuljuljuljul...


Första advent idag, julstakarna lyser i fönstret. Det första ljuset har blivit tänt och ett och annat föremål antyder vilken helg som är i antågande. Men lagoma julpynt är bäst. Det tycker jag. Så där lite diskret bara. Bara så att det käns juligt utan att man får en rödgrön-tomtenisse-glitterkort-och-frostlyktor-chock. Jag är ingen juloman. Jag vill ha det lugnt och skönt. Blir nervös av julklappshysterin och förkastar julkitsch. Ändå har jag köpt JulAmelia och Allers Julmagasin. Vad har jag förväntat mig? Snacka om att falla för grupptrycket. Olikt mig. Min äkta hälft kommenterade inköpet med "Sånt skit!" Haha. Hohoho.


Nu, när jag har läst de båda, är jag nästan övertygad om att jag måste rusa till närmaste loppis och inhandla gamla handbroderade lakan för att egenhändigt sy sötaste söta krukpåsar till mina julblommor. Annars kanske det inte blir nån riktig jul. Sen ska jag göra egna chokladpraliner åt hela släkten, men innan jag kan ge bort dem så måste jag tillverka gulligaste gulliga pralinlådor av tändsticksaskar. Lätt gjort med lite lim, vackra band, bokmärken och stjärnor och glitter. Och handbroderade tygband att ha runt osten är ett måste. Och småkakor som doftar äkta vanilj till kaffet. Och julgranspynt som man själv syr av filt. Och egentillverkade julklappskort och placeringskort och kransar på dörren och i fönstren. Oj, vilka tjusiga bilder det finns på allting i tidningen, och alla människor ler så där mjukt och lyckligt! Hjääääääälp!


Dags att besinna sig. Om du vill ha 502 säkra tips för hur du garanterat kan gå in i väggen innan julafton, köp dessa tidningar. I annat fall borde du helst låta bli. Vi jobbar väl ändå heltid, många av oss. Så snälla, ta det lugnt. Det finns ett liv även efter jul. Ha en lugn och fin första advent!