tisdag, november 04, 2008

Internationell författarelit stödjer Kundera

Redan igår kväll publicerade franska BibliObs.com och tjeckiska iDnes nyheten om att elva internationellt kända författare (bland dem fyra Nobelpristagare*) ger sitt fulla stöd till den för angiveri anklagade Milan Kundera. Idag har nyheten om att solidaritet ännu inte har blivit ett tomt ord spritt sig över Europa. (Bokmanias tidigare inlägg finns här och här.)

Författarna har undertecknat ett uppror där det står att Kunderas namn har dragits i smutsen i en medvetet konstruerad förtalskampanj och att det redan är bevisat att han är oskyldig till anklagelserna om angiveri i Tjeckoslovakien på 50-talet.

De som kräver att Milan Kunderas anseende rentvås är J.M. Coetzee*, Jean Daniel, Carlos Fuentes, Gabriel Garcia Marquez*, Nadine Gordimer*, Juan Goytisolo, Pierre Mertens, Orhan Pamuk*, Philip Roth, Salman Rushdie och Jorge Semprun. (Se även i SvD).

Tidningen Respekt som publicerade den inkriminerade artikeln vägrar att ge Kundera en offentlig ursäkt, så det återstår att se om Kundera kommer att gå vidare till domstol eller låter allt bara vara.