söndag, november 16, 2008

För att lämna röstmeddelande tryck stjärna

När jag senast skulle resa med tåg, en och en halv timme dit och en och en halv timme tillbaka under en och samma dag, tog jag med mig Bodil Malmstens För att lämna röstmeddelande tryck stjärna i handväskan. En lagom nätt pocketbok att stoppa i handväskan. Så fort tåget rullade iväg åkte boken fram. Innan ens fem minuter hade gått bromsade vi in vid min slutdestination. Jag menar att det kändes som fem minuter. Så uppslukad blev jag av boken.

Jag blir visserligen alltid uppslukad av Bodil Malmstens böcker, det har säkert alla som följer den här bloggen redan förstått. Fast i alla fall...

Vill du läsa en fängslande samtidsskildring av människors liv i Sverige? Läs då För att lämna röstmeddelande tryck stjärna. Det är en bok där fem svenskar, män och kvinnor i olika åldrar, pratar om sig själva. För sig själva. De är ganska ensamma. De mår dåligt fast de är friska, de längtar och de har gett upp. De lever i ett samhälle men känner sig totalt utanför. På omslaget står det att de här människorna "skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det". Och så är det ju, eller hur. Typiskt svenskt.

Det bodilmalmstenska språket slår alltid huvudet på spiken (eller tvärtom, föresten). Bodil Malmsten kallar saker och ting vid deras rätta namn, hon är cynisk och rolig och obarmhärtigt ärlig. Texterna är sorgliga och roliga på en och samma gång.

För att lämna röstmeddelande tryck stjärna är som en bruksanvisning i hur man inte ska göra om man vill vara åtminstone en liten gnutta lycklig någon gång i livet. Det är en bok som man förmodligen vill läsa flera gånger, för så är det med Bodil Malmsten - hon finner alltid hopp i den djupaste förtvivlan.

Köp boken på Bokus eller på AdLibris.