söndag, november 02, 2008

Borde-måste-ska... läsas

Finns det böcker som är mera angelägna att läsas än andra? Jag tror det faktiskt. Här är två av dem och jag skäms för att jag ännu (!) tillhör de som inte har tagit till sig deras budskap: Satansverserna från 1988 och Gomorra från 2006. Självklart står de båda på läslistan, har gjort det sedan de kom, men vad hjälper det, olästa böcker är olästa böcker. Ingen annan åtgärd finns än att läsa dem. För konstens skull. För yttrandefrihetens skull. För att ta ställning. För att lära sig något om världen vi alla lever i. Ordets makt är stor! Utan tvekan."Det faktum att jag lever under ständigt mordhot beror på att många personer har läst min bok, och det i sin tur beror på att mina berättelser är skrivna på ett sådant sätt att folk vill läsa och kan tillägna sig dem. Om jag hade skrivit en vetenskaplig artikel så skulle min text aldrig ha nått en så bred publik. Med andra ord är det litteraturen och ordets makt som har gjort att den situation som jag lever i idag är farlig." (Roberto Saviano, DN)

Salman Rushdie, vars bok Satansverserna fyller 20 år, vet vad han pratar om när har råder Saviano att "frigöra sig själv, för ingen annan kommer att göra det åt honom". Jag hoppas att Roberto Saviano lyckas att återta sitt liv, maffians mordhot till trots. Jag hoppas att det onda kommer att förlora.

Snart kommer Roberto Saviano, 29-år gammal och mordhotad för att ha skrivit en bok om maffian, till Stockholm för att tala om det fria ordet. Svenska Akademien står för inbjudan.

Läs mer om Saviano här och här. Hela Savianohistorien i korthet finns här.