måndag, oktober 06, 2008

Václav Havel åter högaktuell

I DN:Boklördag fanns det en liten notis om Václav Havel, att han just nu är aktuell i London där han framträder inför publik. Han pratar, konstigt nog via tolk, om sin memoarbok från förra året Till slottet och tillbaka (på engelska To the Castle and Back, på tjeckiska Na hrad a zpátky). I tidningen står det att han "är blyg, lågmäld och briljant på ett enkelt, eget sätt". Det gör mig glad att höra att hans hälsa är så pass återställd att han orkar med artistlivet.

Samtidigt visas Havels senaste teaterpjäs Leaving (på tjeckiska Odcházení) i London. Många tror att pjäsen handlar om Havels egna tid och avgång som president, men han förnekar det alltid åt det bestämmaste. Det roliga i sammanhanget är att jag ska åka till Tjeckien i slutet på oktober och min syster har redan fixat biljetter till Havels pjäs som turligt nog visas i min forna hemstad Brno just medan jag är där. Syrran är en klippa på att skaffa åtråvärda teaterbiljetter! Ska bli såååå kul.

Men tillbaka till Havel igen. Han skojar gärna om att folk inte riktigt vet hur de ska tilltala honom : herr ex-president, herr Havel eller kanske ex-Havel? Folk har en konstig förmåga att alltid krångla till saker och ting, inte sant.