fredag, oktober 17, 2008

Raga

Raga är Nobelpristagaren J.M.G. Le Clézios senaste bok på svenska som utkommer nu i dagarna. Perfekt timing, det måste man ändå få säga. Undrar var bokförlaget har sin kristallkula gömd någonstans.

Vad är då Raga. Att nalkas den osynliga kontinenten för bok? Det är inte en roman och inte en novell, så långt är klasificieringen enkel. I mång och mycket påminner den 114 sidor korta texten om en essä, men egentligen är det inte fråga om en sådan heller. Hm, nu vet jag: Raga är en berättelse. Just det. En berättelse om en ö.

"Raga, minnets ö, ön från tiden före katastroferna och de blodiga krigen. På Santo, Ambrym och Tanna har minnet skrivits i den svarta klippstenen och i monumenten. På Raga finns minnet i bergen, i träden och i de djupa ravinerna där det renade vattnet dansar ner."

Det är en berättelse där ögruppen Vanuatu i Stilla havet är huvudperson, liksom dess historia och kultur som varit nära att utplånas av århundradens kolonialism och nutidens globalisering och exploatering. I boken Raga. Att nalkas den osynliga kontinenten blandar Le Clézio fakta och fantasi med verklighet och myter och resultatet är en både torrordig och poetisk berättelse om en del av världen långt borta från det vi är vana vid.

"Myterna glimtar till på Vanuatu. De är inte skilda från verkligheten. /.../ På Raga är man alltid nära skapelseögonblicket."

Med Raga åstadkommer Le Clézio en tankeverksamhet hos läsaren som leder till att man uppdaterar en och annan uppfattning man tidigare fått. Ett exempel: Visst tycker vi alla om Paul Gauguins målningar? Enligt Le Clézio var Gauguin "en man som använde det erövrade landet till att tillfredsställa sina drifter och för alltid präglade bilden av den polynesiska kvinnan som ett slätt, mjukt och fogligt objekt". Ojdå, tänker man...

Raga. Att nalkas den osynliga kontinenten är en intressant och tankeväckande bok som inte alls är svårläst, men inte heller av den sort som man slukar med iver medan man håller andan.

Att läsa Raga var mitt första möte med Le Clézios författarskap och jag vill läsa mera av honom, för jag känner mig lockad av hans poetiska språk, personliga stil och tankens djup. Jag tror att Le Clézio velat att med sin bok ge ön en liten upprättelse och jag känner respekt inför hans sätt att säga förlåt åt västvärldens vägnar:

"Ön sluter sig
den mörka fällen tätnar kring sårets kanter
Över spåren av våldtäckt
Över hudens blånader
Över stölden av själar och masker
Över drömmar om guld och herravälde.
De som kom har rest..."


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.