onsdag, oktober 01, 2008

Nämen Horace!

Vad håller du på med?!


  • "Självklart finns det stark litteratur i alla stora kulturer, men det går inte att komma ifrån att Europa fortfarande är den litterära världens centrum, inte USA."

  • Amerikanska författare är "för känsliga för trenderna inom deras egen masskultur", med resultatet att kvaliteten på verken påverkas.

  • "USA är för isolerat, för trångsynt. Det finns inte tillräckligt med översättningar och de deltar inte riktigt i den stora dialogen om litteratur. Den okunskapen blir begränsande."

Ibland blir jag förvånad över att människor som vet mycket inte vet bättre. En hög bildningsnivå är tydligen ingen garanti för att grodorna inte lämnar ens mun i ett obevakat ögonblick. Det är just vad som har hänt Horace Engdahl i USA alldeles nyligen (DN, Svd). Eller så är han smartare än alla andra och har en strategi som vi vanliga dödliga inklusive journalister inte begriper. Det är ju inte långt kvar till offentliggörande av årets Nobelpris i litteratur, eller hur! Så vem vet...


Antingen kan man tolka Engdahls uttalanden som att det återigen blir en europé som kammar hem priset, eller så försöker han lägga en rökridå eftersom det blir en amerikan i år. Känner att det börjar hetta till på något vis.

Personligen tycker jag inte att Horace Engdahl har fel i sak, men han uttrycker sig klumpigt och retfullt. Inte konstigt alls att amerikanerna ser rött.

Horace, att tiga är guld ibland.