måndag, oktober 06, 2008

Måsen

  • Måsen (1970) av Richard Bach låg i två år på New York Times bestsellerlista.

  • Författaren är före detta amerikansk flygvapenpilot och i rakt nedstigande led släkt med Johann Sebastian Bach.

  • Måsen är en modern klassiker och en av de största boksuccéerna genom tiderna.

  • Nu ges Måsen ut på nytt i Sverige, illustrerad med fotografier av fantastiske Brutus Östling.

(Eget foto)

Huvudmåsen i berättelsen heter Jonathan Livingston Seagull och han är inte som alla andra. Han vill inte acceptera sina medmåsars oglamorösa öde som går ut på att i all evighet samla mat och slåss om makt i flocken i stället för att flyga och uppnå nya höjder. Men även om han försöker att anpassa sig till konventionerna, åtminstone ett tag, så misslyckas han. Det är omöjligt för Jonathan att kuva sin längtan efter något mer. Han är övertygad om att världen har mer att erbjuda, han vill inte acceptera sin lott som dussinmås och bara hålla sig vid liv, han vill leva också!

Jonathan börjar i hemlighet träna snabbflygning, mörkesflygning och lågflygning. Övning ger färdighet och Jonathan upplever frihetens berusning. Han brinner av längtan att dela med sig av upplevelserna till sina medmåsar men möts av djup skepsis och blir utstött från flocken och utvisad till landet långt bortom Fjärran klipporna. Det är svårt att bli profet i sitt eget land. Ensamhet och smärta blir Jonathans lön för övertygelsen om att man kan flyga bara för att det är roligt. Men han ger inte upp. Han finner en läromästare:

"För att kunna flyga lika snabbt som tanken och vart som helst, måste du börja i medvetande om att du redan är framme."

Och Jonathan, som inom sig bär idén om "frihet utan gräns" förstår att han är "en fulländad mås utan någon begränsning". Så småningom får han egna lärjungar:

"Det står oss fritt att flyga vart vi vill och att vara vad vi är."

"Tro inte vad du ser med dina ögon. Allt de visar är begränsningar. Se med ditt förstånd, ta reda på vad du redan vet, och du kommer att förstå..."

Måsen av Richard Bach är en bok som går rakt in i hjärtat på läsaren. Det är en mycket skickligt skriven allegori om betydelsen att tro på sina drömmar och våga följa dem. Att man kan, bara man vill. En förtjusande liten bok om ett stort ämne.

Brutus Östlings fotografier är en ypperlig stämningshöjare, trots att de avbildar trutar och inte måsar. Som tur är spelar fågelarten på bilderna ingen avgörande roll för innehållet - det är KÄNSLAN och BUDSKAPET som är det viktiga. Och det förstärks mångfaldigt genom fotografierna. I det avseendet följer texten och fotografierna varandra.

Vi har alla rätt att flyga och rätt att finna lycka i perfektionen. Vi har alla rätt att fritt välja våra liv. Måsen betyder 80 sidor av positiv påverkan på läsarens självförtroende. Missa inte denna unika möjlighet till personlig utveckling.


Köp boken på Bokus eller på AdLibris.