söndag, oktober 05, 2008

Mess is more

En bok som har över fyra hundra författare - är det rimligt? Boken Mess is more är något så (än så länge ovanligt) som en bok enbart bestående av sms. 585 stycken för att vara helt exakt. Och de lär förklara allt!

En "heltäckande" bok för ungdomar som inte orkar läsa mer än 160 tecken åt gången - är det det som är tanken? Eller är boken ett försök att utnyttja det begränsade formatets inneboende styrka i nödvändigheten att uttrycka sig koncist, finurligt och begripligt? Jag betraktar Mess is more som ett lättsamt försök att maximalt utnytja ett modernt medium som alla har ett förhållande till.

Under den gångna sommaren kunde alla som ville skicka in sms om sådant som de tyckte var värt att veta något om: milstolpar i livet, mode, hur saker och ting fungerar, kärlek, kändisar, film och tv, böcker, geografiska platser, framtidsdrömmar med mera med mera. Sigge Eklund tog sedan på sig uppgiften att läsa, gallra och slutligen välja ut de 585 bästa smsen som nu alltså publiceras i boken Mess is more.

Jag tycker att boken är en rolig idé, några av smsen är kärnfulla och underhållande. Jag skrattar många gånger. Det är en anspråkslös läsning jag ägnar mig åt - ett tidsfördriv medan jag dricker en kopp kaffe på väg till något annat. Eller under reklamen mitt i en tv-film. Man läser nämligen inte Mess is more i sträck från pärm till pärm. Man blädrar lite förstrött och småläser lite här och där. Ungefär som en samling anekdoter.

Här är några av mina favoriter:
  • Jag läste en bok som innehöll 250 tips för att bota sömnlöshet. Hade något av dem fungerat hade det räckt med ett...
  • Allt är bara en dröm. En påtaglig dröm full av status, fåfänga, osäkerhet och girighet. Allt är ju ett, så vad jämför vi oss med egentligen.

  • Tid är ingenting... timing är allting.

  • Livet är som ett stopp i avloppet. Det kan gå trögt, men rensar man ur all skit bara rinner det på ;-)
  • Det som skiljer dumma och kloka åt är att de dumma hela tiden begår samma dumheter medan de kloka alltid hittar på nya.

  • Sömn är något som infaller när det är för mycket blod i koffeinomloppet.

  • Om man spelar för mycket rallyspel tror man lätt att man är proffs. Men se upp, det gäller inte ute i trafiken! Man kan inte krascha 14 bilar och överleva.

  • Så blir du svensk: Rösta rött, tänk blått, ät grönt, jobba svart.

  • Äkta vänskap råder där tystnad mellan två människor känns angenäm.
  • En häst får inte vara ensam och måste få komma ut varje dag. Så bra har inte gamla människor det. Jag har bestämt mig. När jag blir gammal vill jag bli häst.

Mess is more passar bra som en liten bokpressent eller som förströelseläsning i väntrummet hos tandläkaren. Jag skulle också gärna kunna bläddra i den hos till exempel frissan då den är tusen gånger roligare är Se-och-hör-plågan. Boken kan beställas i tryckt version eller som pdf-fil på Vulkan.se. Samtliga sms-bidrag som samlades in finns att läsa här.

En kul grej.